vrijdag 11 september 2020

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

Ik heb deze week mijn duiven voorbereid op de laatste ‘jonge duivenvlucht’. Het is Fontenaye geworden, maakt in de voorbereiding niets uit want ik doe al 4 weken hetzelfde. Hoeveel er mee gaan bepaal ik pas donderdag want ze moeten goed zijn, duiven waar de ‘rek’ uit is, hoef ik niet meer mee te geven.  Het kan zomaar gebeuren dat het trainen niets meer voorstelt en ze als vaatdoeken aanvoelen en dan weet ik dat het gebeurd is.

Daarnaast ligt ‘one Eye Cold’ nog altijd op de loer maar dat probleempje heb ik weken geleden al ’n keer moeten ‘oplossen’. Ook de bekende pokken/difterie steekt de afgelopen weken bij diverse liefhebbers de kop op. Voor iets meer dan 25 euro kan je entstof kopen en wel tot 100 duiven kan je hiermee vaccineren, wat is de reden om het dan niet te doen? Ik vind het terecht wanneer duifjes met een pok worden geweigerd door de inkorfploeg, zouden ze ook met ‘one Eye Cold’ moeten doen. Alleen gezonde duiven horen in de mand en dat is vaak al moeilijk genoeg om te bepalen maar wanneer je gebreken kan zien, hoor je ze thuis te houden.

Uiteraard mijn mening maar gelukkig beslist het bestuur van een club!  Bedenk er hoeft maar één liefhebber midden in het jonge duivenseizoen alsnog of OPNIEUW zijn jonge duiven te vaccineren en de liefhebbers die niet hebben gevaccineerd zijn uitgeschakeld.😢

Wat mij ook opviel is dat het insturen van de W en D bestanden bij ons in de kring niet verloopt zoals het zou moeten.  Zal vast een plausibele reden voor zijn maar het staat toch gek 4 v.d. 5 of 5 v.d. 4 clubs hebben ingestuurd en maar wachten op de definitieve uitslag en dan blijkt dat iedereen er toch instaat.

In België hebben ze Nationaal Argenton gevlogen voor oude en jonge duiven. De afgelopen weken hebben ze daar vluchten gecanceld en dat was op zijn zachts gezegd niet handig, andere vluchten stonden daarentegen weer uren open. Wanneer je dan kijkt welke hoeveelheden duiven daar dan toch nog ingekorfd worden, vooral bij de jonge duiven, en je ziet dat de professionele hokken hun hand niet omdraaien voor 100 tot dik 200 duiven……dat zijn bij ons hoeveelheden van één club.

Dit jaar hebben wij een mooi jong duivenprogramma voorgeschoteld gekregen met als afsluiter Fontenaye met bijna 2500 duiven. (In 2019 1551) Dit jaar geen wedvluchten gekend met enorm veel achterblijvers, wel vluchten met veel wind en regen maar dat is geen belemmering geweest om thuis te komen.  Een vlucht met kopwind of met een vleugje oost erin was welkom geweest maar het is al een geschenk dat wij dit jaar hebben kunnen spelen en onze duifjes hebben kunnen uittesten. Hopelijk zaterdag nog een mooie vlucht……………………

Kreeg donderdag een leuk mailtje van Peter Beers, Peter kocht eind 2018 een laat jong op de zaalverkoop in Alkmaar. Dit jaar kweekte hij uit deze doffer en vorige week wint hij met een kind uit deze doffer de 1e op Lennik in kring 1 tegen 1500 duiven. Ook het nestmaatje won al een 4e tegen 1989 duiven.

Verder staat Quiévrain op het programma en ook daar gaat nog een ploeg duiven op mee. De week erop is het echt gedaan met het seizoen en staat Arras als afsluiter op het programma.

Het lijkt opnieuw een zaterdag met voornamelijk westenwind te worden. Frankrijk noordwest maar gaat snel tegen de Belgische grens over in zuidwest en in Nederland voornamelijk west. Voor de liefhebbers aan de kustlijn wederom niet echt lekker. In de club en kring proberen een duif op tijd te draaien, is het doel……wie weet.

15 duiven mee op Fontenaye en 11 oude duivinnen, 8 winterjongen en 17 zomerjongen op Quiévrain.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten