dinsdag 29 september 2020

Rui tijd

 

Vorige week eindigde ik het Blog met dat ……vergaderen, kampioenenhuldigingen waarschijnlijk geen doorgang konden vinden. Mijn eigen club heeft de kampioenen/feest avond reeds geannuleerd, een verstandige beslissing.  Verder kreeg ik nog een leuke reactie op mijn wekelijkste stukjes/ hersenspinsels op mijn Blog, vooral de opmerking ‘soms herinnert het mij aan iets wat ik vergeten was’, vind ik leuk. Komende tijd eens kijken of ik er iets meer over kan schrijven.

Broer Peter kwam maandag “de Bles” en “366” brengen, 2 geweldige duiven in de hand, veel belangrijker duiven die ‘kop’ hebben gespeeld!  Ze hebben nog een ronde jongen grootgebracht voor een clubgenoot die een hernieuwde start gaat maken. 4 duifjes kreeg hij van broer Peter, hopelijk zit er ‘n ‘knappe’ tussen.

De kweekduiven zijn nu op tal (de doffers), bij de duivinnen laten wij er altijd een paar extra zitten, komende de tijd gaan wij ons buigen hoe en wat wij willen koppelen.

Verder is het ruien geblazen en zorgen dat de duiven niets te kort komen en dan bedoel ik vooral de juiste bouwstoffen. De duiven worden 1x daags gevoerd maar zodanig dat ze genoeg hebben want aan moddervette duiven heb ik vreselijke hekel. Naast goed voer is vooral een bad zo belangrijk!  Al krijgen ze het deze tijd alle dagen! Deze week was ik op bezoek en kreeg duiven in mijn handen met zo’n verfrommeld stukje tussen rug en staart. De duif heeft of stuitluis of een verstopt vetkliertje en dat laatste was bij veel duiven het geval. De duif zit met zijn snavel maar te wroeten want hij gebruikt de vettigheid om zijn veren mee in te smeren. Vaak kan je de duif helpen om voorzichtig met je vinger op het kliertje één kant op te wrijven en op het moment dat je wat vettigheid op je vinger krijgt is het weer ok.  Bij duiven die regelmatig een bad krijgen zie je het zelden.

Het kweekhok begint de laatste 2 jaar langzaam vol te lopen met prestatie duiven, in onze optiek de kortste weg naar succes. Nog mooier is dat van sommige duiven ook de vader of moeder er nog zitten. Daarnaast zitten er ook duiven die aangeschaft zijn maar ons doel is om zo snel mogelijk naar 60/70% bewezen prestatie duiven te gaan.














 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day after