donderdag 30 augustus 2012

Nijvel


Nijvel en Sens staan op het programma.

Deze week wederom alle duiven in de hand genomen, oud en jong. Wat er nu nog zit mag uitruien (26 doffers/ 38 duivinnen) en deze zal ik in november nogmaals beoordelen. Bij de kweekduiven gaan er ook zonder pardon ’n aantal uit, na 2 jaar te weinig bruikbare duiven op de wereld zetten is einde verhaal/carrière. Zo langzamerhand beginnen er zich nu ’n paar lijnen te ontwikkelen waar de betere duiven uitkomen en de eerste goede nakomelingen /prestatieduiven gaan nu richting kweekhok. Vooral van Steef Duijn heb ik van zijn oude stamduiven, 02, 53, 94, 43, 15 geweldige duiven zitten, die zich prima laten kruisen met de duiven van Martin van Zon uit de ‘Hayabusha” lijn. Uiteraard ben en blijf ik opzoek naar beter maar na zo’n 5 jaar raak ik nu aardig op oorlogssterkte.

Wanneer voor het weekend droog weer wordt voorspeld ( en dat ziet er naar uit) gaan de 2e toerjongen nog ’n keertje mee en misschien ook ’n paar oude duiven. Nijvel zal dan echt de laatste vlucht worden en dan gaat de boel op rust. Hopelijk wordt Sens ook ’n mooie vlucht, de vooruitzichten zijn goed. De vlucht telt voor geen enkel kampioenscha p, alleen ’n vroege duif kan voldoening geven. Je moet dan wel nog even afrekenen met de Zuid-Hollandse specialisten en dat zal niet meevallen. Ben nieuwsgierig hoeveel duiven uit Noord-Holland de strijd gaan aan binden met de Zuid-Hollandse, die 14 dagen geleden nog ’n gevoelig verlies hebben moeten verwerken. Als het even lukt ga ik zeker even bij ’n kanshebber duiven opwachten. ( Frankrijk onbewolkt N.W. wind, Belgie bewolkt en noord- westelijke wind, Nederland bewolkt en zonnige periodes noordwestelijke wind, met deze omstandigheden ben je tegen Zuid-Holland volstrekt kansloos)

Maandag even bij ’n duivenvriend geweest, die zijn hok van oost naar zuidwest heeft verplaatst + nog eens omhoog en ‘n totaal ander dak. Ik herkende zijn duiven bijna niet meer, helder, strak, droge koppen. Geweldig te zien (bevestiging) dat huisvesting zo belangrijk is en dat duiven daar dan ook direct zo op reageren. Ook het type duif is aanzienlijk verbeterd. Hij wilde niet meer dan 20 duiven overhouden en dat is gelukt. Ik vind het durf hebben het roer zo om te gooien maar het hok is nu goed, dat laten de duiven gewoon zien, er hoeven er nu maar ’n paar tussen te zitten die het gaan doen en je bent weer goed onderweg.

Eind deze week worden de kweekduiven gescheiden, de rennen winterklaar gemaakt. Voor de kweekduiven zit het erop.

 Bij de vliegduiven worden de eieren weg gehaald en mogen ze nog een keertje op eieren komen slechts bij ‘n 5 tal koppels liggen kleine jongen, die ze groot mogen brengen. Over 4 weken gaan dan alle broedhokken dicht en hang ik de ‘schabbetjes’ weer op. De duiven blijven dan weer tot half januari bij elkaar, lekker makkelijk en puur natuur.

Iedereen succes zaterdag…..later meer

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten