dinsdag 19 mei 2015

Chateaudun..............


Voorbereidingen op Chateaudun.

Komende zaterdag staat Chateaudun onze eerste dagfondvlucht op het programma, dit zijn de vluchten waar ik naar toeleef en hoop mooie prestaties neer te zetten. Quievrain is voor mij bijzaak en daar gaan dan ook geen duiven op mee. Alles focussen en klaarmaken voor de  Dagfond. 32 duiven hebben net 3 nachten mand achter de kiezen gehad en 8 duivinnen zijn thuisgebleven, deze laatste gaan zeker mee, de overige zullen we donderdag aan ’n laatste inspectie onderwerpen.   Nog even terug naar Pont St Max, die hoge snelheden die ze in oost Nederland halen, lukte niet in onze afdeling , logisch met die harde westenwind. Op de dag van lossing hebben we contact met diverse afdelingen en proberen ‘vermengingen’ tegen te gaan, best ‘n goede zaak (moeten we ook blijven doen) en dat lukt aardig maar afgelopen zondag stonden de Belgen voor, achter, links en rechts van ons en van vele andere afdelingen. Contact, overleg niets van dit alles, kan ook niet, zou ook niet weten hoe maar in ’n tijdspanne van ’n kleine 2 uur worden er misschien totaal wel 200 tot 250.000 duiven in vrijheid gesteld.   Toch ‘knap’ dat die duiven er zich niets van aantrekken, de juiste richting pakken en huiswaarts keren.  Misschien ook wel de reden dat de duiven niet zo gegroepeerd thuiskwamen. Het was gewoon ’n mooie  Afdelingsvlucht en voor veel duiven ’n goede leerschool en zoals zo vaak de wind bepaald waar de vroegste vallen. Gewoon in je eigen cluppie en rayon kijken of je leuk meedoet.  Zondag ook met de contact/ lossingsman van Afdeling 5 wat zitten te praten, beide constateren wij dat wanneer ’n concours niet met 5 tot 8 minuutjes is gedaan, sommige al spreken over ’n slecht verloop. Concoursen die 20/25 minuten openstaan en waar de duiven na ’n paar uurtjes (bijna) allemaal thuis zijn, betitelen als slechte, onregelmatige vluchten?  Moet je de vluchten in Belgie eens volgen van afgelopen zaterdag, 2 uur openstaan (met 1 op3 )en vele lege plekken, je hoort en leest er bijna niets over…………………

Maandag belde Ben Tervoort mij op, wat was er namelijk gebeurd, Ben was zondag komen kijken en was ruimschoots op tijd, zelf lag ik languit in mijn tuinstoel van het zonnetje te genieten toen Ben de tuin in liep en zei, je draait er 2 bij de eerste 10 in het rayon! Ik keek hem aan en zei dan  mag je elke week komen kijken. Ben wilde toch wel even ’n bevestiging van zijn voorspellende gave krijgen, ben benieuwd wat hij voor Chateaudun in petto heeft, hij is in ieder geval van harte welkom.

Maandagmiddag naar Pedro (mijn dierenarts)geweest, 2 duivinnen en 2 doffers mee en ’n paar jongen van ’n clubgenoot. Kleine moeite want die heb ik gewoon uit zijn hok geplukt en scheelt hem weer ’n ritje. De duiven, kelen waren schoon en dat doet mij deugd na 3 nachten mand.

Mijn eigen jonge duiven pakken het trainen toch nog niet zo goed op, zal ze wat meer gaan voeren en de zweep er maar over. De (10) jongen van Theo Zwanenburg komen nu pas lekker naar buiten en zijn de omgeving aan het verkennen, zien er prima uit en ben  content met deze duifjes.

De week staat voornamelijk in teken van het voorbereiden van de duiven , zondag en maandagmorgen zijn ze goed door gevoerd en maandagmiddag pas voor het eerst weer ’n training ( helaas kort in de regen) gehad. Trainen, voeren en  zorgen dat ze 100% in orde zijn want we krijgen bijna zeker noordwesten wind, het lijkt droog te blijven maar wel veel bewolking. Het kan ’n echte kuitenbijter worden!  

Zelf ben ik wat voorzichtig met dat natte weer, het is ook nog te koud . De duiven trainden in de regen en lagen gewoon in bad, wat is wijsheid…………….. we zullen het zaterdag zien.

De weersverwachtingen voor zaterdag,
Zaterdag veel bewolking en stapelwolken waar uit over de gehele dag verspreidt (de vlieglijn), lokaal wat buitjes kunnen ontstaan. De wind waait uit noordelijke richting met wat oost erin. In Frankrijk en Belgie matige wind maar aan de kust in Nederland, in de loop van de dag wat sterker.
In de ochtend wat (grond) inversie die snel zal verdwijnen wanneer het zonnetje gaat schijnen.

Kortom, gewoon nog steeds te koud, bewolking waaruit lokaal 'n buitje kan vallen, kopwind. Er zijn met deze berichten mogelijkheden tot lossen maar ze krijgen het niet cadeau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten