vrijdag 22 mei 2015

Chateaudun/Quievrain


Donderdagavond zijn er in P.V. Heemskerk door 24 liefhebbers 453 duiven voor Chateaudun ingekorfd. (zelf heb ik 21 duivinnen en 19 doffers mee) Er zijn 113 prijsduiven te verdelen.

Vrijdagavond zijn er in P.V. Heemskerk voor Quievrain ruim 500 duiven in gekorfd dus 125 prijzen te verdelen. Toch samen bijna 1000 duiven.

Deze week kwamen er wat mailtjes en vragen binnen betreffende het artikel van Willem Mulder, over het voer in de trailers. Even het geheugen opfrissen, dit type voer verstrekken wij al ’n paar jaar! De convoyeurs hebben opdracht het voer in 2 gedeelten/porties te geven, zodat de duiven extra geprikkeld worden om te drinken en ook om geen onnodig voer te verspillen. Dit gaat al ’n paar jaar goed. Bij onze club kwamen donderdagavond ’n dikke 20 manden retour zonder ook maar één korrel voer en dat was vroeger wel anders, er kwamen manden vol met mais terug.  Het karton was na 3 nachten mand niet om aan te zien maar dat is niet anders. De duiven waren prima verzorgd en ja er kwamen duiven terug met wat dorst. In onze club bevestigde Ben Tervoort die mij was komen ‘letten’ dat slechts 4 duiven van de 32 iets door hun ‘hoeven’ zakten. Dit waren jaarlingen ( dom, onervaren, niet goed in conditie?) en één oude duif, die had olie aan zijn poten, dus naar beneden geweest en deze klokte ik toch als 7e duif!!  De drinkbak met elektrolyten (2 liter) werd niet eens leeg gedronken (41 duiven in het hok). Het falen moet je altijd eerst bij je zelf zoeken zeker wanneer de concurrentie ze wel goed krijgt en jij niet………. Het is zo lekker gemakkelijk onze convoyeurs ‘af te zeiken’, ik ben er dan wel niet bij maar heb wel het volste vertrouwen in deze mannen en dat zouden we met elkaar eens wat meer moeten  doen en uitdragen. 

Goed terug naar de duiven, ik kan mij niet heugen dat ik er op de dagfond zoveel meegaf, zoals altijd is er in het dagfond weekend  ’n dubbelvlucht en verdeel je normaliter de duiven. Dit jaar richt ik mij geheel op de eerste 3, 4 dagfondvluchten en dat is ’n keuze die ik heb gemaakt . Quievrain heb ik dus niets op mee.  Niet dat ik duiven meegeef die niet in conditie zijn, mocht ’n duif om wat voor reden niet meekunnen mag hij/zij lekker mee naar Numansdorp  en kunnen ze de dagfond echt niet aan mogen ze mee op de midfond.  We gaan het zien wat het zaterdag brengt.

Vrijdagmiddag om 12.30 uur contact, de 2 wagens met 407 manden en 8383 wedstrijdduiven ( vorig jaar 9217 duiven)  zijn om 12.00 uur in een door zon overgoten Chateaudun gearriveerd. De duiven worden verzorgd en krijgen eind van de middag voer.  
Vannacht om 3.30 uur zijn 2 volle wagens in Quievrain gearriveerd.
Update zaterdag 7.15


Het weer op zaterdag,
In het noorden van Frankrijk en delen van Belgie droog met ’n mix van stapelwolken en zon. Boven Nederland ligt een zwakke ‘frontale’ storing met dikke wolkenvelden met  soms regen of ’n bui. Deze storing schuift langzaam van Noord naar zuid en ligt boven het rivierengebied rond het middaguur. Neemt  in kracht af en verdwijnt verder in de middag richting het zuiden, hierachter komen vanuit het noordwesten brede opklaringen. Inversie op de lossingsplaatsen weinig en lost na 8.00 uur snel op.
Om 7.00 uur met de H.C. in Quievrain en Chateaudun contact gehad, beide lossingsplaatsen niet goed.
Voor de dagfondvlucht nemen we uiterlijk om 8.00 uur de beslissing wat we doen. Het I.W.B. geeft tot nu toe ’n negatief advies.  (De storing bevat frontale inversie en ‘n windsprong )
Voor Quievrain hebben we even langer de tijd om te kijken wat het front doet, beweegt en misschien in kracht afneemt en wellicht toch ‘n ‘schone’ vluchtlijn krijgen.

Update 8.00 uur 

Chateaudun uitgesteld naar zondag
Quievrain nader bericht volgt om 11.30 uur

Update 10.00 uur

Het zit niet mee
Frontje met wat bewolking en wat buitjes lijkt en blijkt toch wat heftiger te zijn en werd ’n frontale storing en uit ervaring weten we dat de duiven dit slecht ‘verteren’.  Wanneer en hoe laat is de vlieglijn schoon? Voor de dagfond moet je vroegtijdig ’n beslissing nemen want alleen al door de wind moet je rekening houden met snelheden rond de 1200 meter of te wel 7 tot 8 uur vliegen voor 550 kilometer.  Je kunt niet ‘gokken’ met levende have, het gaat om onze gevleugelde vrienden, die we lief hebben. Om 9.00 uur kregen we bericht/bevestiging dat het front om 18.00 uur nog over Zeeland, Brabant en Limburg zal liggen met nog steeds de zelfde kenmerken.

Voor de zondag ziet het er ’n stuk beter uit, op veel plaatsen zonnig en weinig kans op regen. In Frankrijk en Belgie waait de wind nog uit de noordhoek maar in Nederland aan de kustlijn lijkt het er op dat er zuid in komt. Kortom de vooruitzichten voor zondag zijn goed!

Neemt niet weg dat een grote groep duiven voor twee weken achtereen 3 nachten mand te verteren krijgt en ook de vitesse duiven ’n nachtje mand extra krijgen.

In Quievrain zal zondag niet gelost mogen worden. Wij verhuizen nu naar Feluy, zondag ontvangt U de coordinaten.  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten