dinsdag 16 juni 2015

Vierzon


Voorbereiding op Vierzon

De voorbereiding op de volgende vlucht begint bij mij gelijk al na aankomst van de laatste vlucht. Zo ook deze week, op  zondag  direct met ’n ploeg duivinnen (10 stuks) naar Noordwijk  om in te manden voor Numansdorp zodat alle duiven genoeg kilometertjes hebben gehad.  Vroeg uit de veren (6.00 uur), duiven (17 stuks) bij broer Peter opgehaald en de 4 duivinnen meegenomen die zaterdagavond al waren gebracht door ‘n liefhebber. In Noordwijk totaal 31 duivinnen in de mand gezet en nog even gezellig  na gepraat met liefhebbers uit ’n naburige gemeente ,de mannen kwamen voor het eerst in Noordwijk inkorven.

Snel naar huis en je kunt normaliter je horloge er bijna op gelijk zetten rond 10.45 uur duiven, eerst weduwnaars los, hokken krabben, kweekduiven voeren en ’n kopje koffie en naar buiten. Maar deze keer geen duiven.  Broer Peter krijgt zijn eerste om 11.05, zelf krijg ik er 3 tegelijk om 11.09 en maar wachten en wat kwamen de duiven slecht af. Oké, het was bewolkt maar droog,  goed zicht, geen inversie en dan zo’n verloop. Ze zijn gelukkig allemaal thuis maar wat ’n gekke trainingsvlucht. Uit kwaaiigheid gooi ik rond 13.00 uur mijn jonge duiven los, met het idee, vallen die laatste 3 duivinnen maar tussen de jongen.  Mijn jonge duiven zijn nog steeds geen trainingsbeesten maar plots zie ik ze  hoogte maken, er komt nog ’n groep andere jonge duiven bij en ik heb meer dan 2 uur geen veer meer gezien! Heel veel later komen ze in groepjes van 5 terug en tegen de avond komt de laatste terug……….. Wat is er zo’n dag aan de hand? Ze hebben in ieder geval ‘iets’ meegemaakt of zijn wat tegen gekomenen, voordeel ze zijn  aangescherpt en ’n aantal kilometers gevlogen. Toch had ik vandaag niet graag mijn jonge duiven afgericht of toch? Hardheid, weerbaarheid, slimmigheid….selectie.

De verwachtingen zijn redelijk  voor het weekend en de wind lijkt voor langere tijd uit de noordhoek te gaan waaien. Ik ga dus rekening houden met ‘kopwind’. Ze zullen tiptop in orde moeten zijn dus maandag eerst maar even langs Pedro mijn dierenarts voor ’n laatste check. De resultaten zijn goed maar zekerheid voor alles.  De uitslag was prima, niets gevonden, niets aan het handje. Gelijk even ’n datum afgesproken om de jonge duiven te vaccineren tegen paramixo.

14/15 duivinnen heb ik ‘op het oog’ en 8/9 doffers, moet ik er toch 20 uit kunnen kiezen voor Vierzon.

De jonge duiven worden dus eerdaags gevaccineerd en de ‘vreemde’ jonge duiven, waarvan ik er nog 8 over heb gehouden van de 10, worden tussen mijn eigen jonge duiven geplaatst. Nu alles prima vliegt is het wel net zo gemakkelijk alles in één hok te zetten. Er is inmiddels na alle selectie ook ruimte genoeg, 42 jonge duiven passen er met gemak in. Deze 42 jonge duiven ga ik nu zo snel mogelijk africhten en wel tot zo’n 25 kilometer, zodat ze op de natour in één keer de baan op  kunnen.

Voor broer Peter ben ik uit gekweekt (hok zit redelijk vol en de overige zijn te jong voor de nalijn)  de jongen voor de bonnetjes zijn eind juni ook klaar en afgeleverd.  Ik ga nu heel selectief nog wat jonge duiven kweken en deze gaan de ren in en mogen daar uitgroeien en dan kijk ik eind november of daar  nog ’n paar ‘speciale’ tussen zitten. Het kweekhok wordt elk jaar aangevuld/ververst maar dit jaar gaan we de verjonging eens goed doorvoeren. Plannen genoeg voor 2016 want dan moet zowel het kweek en vlieghok fris en fruitig zijn en vol zitten met duiven die mij aanstaan en vooral hebben gepresteerd.  Nog 3 weken en Le Grand Depart gaat van start en dat ga ik van heel nabij eens meemaken. ( facebook tdf 2015).

Later in de week meer………….



Woensdag kroop ik even achter de laptop om te kijken met welke vluchten we te maken krijgen op de ‘westlijn’ en dan bedoel ik afdeling Zeeland, Zuid-Holland, Kuststrook en Afdeling Noord- Holland. Zaterdag moeten er duiven thuiskomen uit Bordeaux, La Souterainne, Pau, Cahors, Vierzon, Bourges, Roye, Quievrain en nog eens ’n enorme hoeveelheid jonge duiven uit Duffel. Er zullen ook nog wel wat 'karretjes' en eigen africhtingen zijn, hoop drukte in de het luchtruim!

De afgelopen dagen nogal wat jonge duifjes opgevangen, je merkt dat de meeste liefhebbers de ‘draad’ hebben opgepakt en zijn gaan rijden. Bij de meeste zijn de verliezen beperkt, dat hoor ik dan  bij het ophalen maar er zijn uitzonderingen. Soms vang ik ’n jonge duif op en denk er het mijne van. Jonge duiven moeten nu toch echt glimmen als spiegels, droge witte koppen hebben, ogen die flikkeren, pupillen die knijpen, goed in het vlees zitten, om het huis jakkeren en wegtrekken  en toch graag naar binnen gaan om hun kropje weer  te vullen. Zo niet is er veel werk aan de winkel of misschien ook wel niet want je hok is binnen de korts mogelijke tijd leeg en het is gedaan met het seizoen.

 

De weersverwachtingen voor zaterdag.

In Frankrijk half bewolkt, zonnetje en ’n noordwestelijke wind. In Belgie bewolkt, te koud voor de tijd van het jaar, in het zuiden en oosten misschien nog wat regen. De Nederlandse kustprovincies lijken  droog te blijven maar ook bewolkt en fris. Wind noordwest.  Het gaat dus ’n vlucht worden met kopwind, vrij fris en waarschijnlijk grotendeels droog. Maar!!!! We krijgen opnieuw te maken met ’n frontaal front, deze ligt boven Noord Frankrijk en boven het zuiden van Belgie en trekt langzaam oostwaarts weg. In dit front laaghangende bewolking,  stratus en motregen. De duiven gaan niet graag door zo’n front.  In de ochtend in Frankrijk ook nog de nodige inversie. Wie weet ontspringen we de dans in Quievrain. Voor Vierzon zal het echt rekenen worden en zal het I.W.B. de nodige gegevens van Meteo Consult moet verstrekken om te kijken wanneer, op welk tijdstip,  het frontale front wegtrekt en de duiven er weinig tot geen last van zullen hebben.  Dit alles is met de kennis van nu, donderdag 18 juni. Bron Meteo Consult en Zimoa.

 

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten