vrijdag 6 mei 2016

Quievrain


18 #nieuwsvanachterdeduinen#

Zondag 1 mei, prachtig weer, zonnetje, wind op de kop en een aangename temperatuur. Voor de duiven die zaterdag niet gelost konden worden, een prima dag. Onze afdeling kon wel gelost worden en met een concoursduur van nog geen 15 minuten, in onze club, werd het een prachtige vlucht met bijna alle vitesse coryfeeën met vaak hoge scores betreffende het prijspercentage,  in het snuitje van de uitslag.

 Zelf ben ik tevreden, paar prima tijdduiven en vooral belangrijk een prijspercentage van rond de 70%. 14 doffers en 13 prijzen, 16 duivinnen en 9 prijzen. Totaal 30 duiven en 22 prijzen in het rayon. De duiven die weinig tot niets hebben laten zien, had ik thuis gehouden, extra voerbeurtje, langer bij hun wederhelft, geen kou op de kop en dan zondag ook nog verrast worden met wat extra warmte. Het kan ze alleen maar goed doen. Ze gaan komende vlucht weer mee en zullen verbetering moeten laten zien, zo niet gaat de chipring eraf.

De jonge duiven die zaterdag niet los konden, maakten ook dankbaar gebruik van het mooie weer. Wat zaten ze hoog, gelijk stipjes in de lucht en ze scheurden er op los. Van de paramixo en pokken vaccinatie hebben ze geen last of terugval gekregen.

Deze week gaat het mooie weer aan houden en zelfs de vooruitzichten voor zaterdag zijn prima. Het lijkt er op dat de wind uit het zuiden komt met een portie oost. Prachtige omstandigheden om de jonge duiven lekker te laten trainen en voor de oude duiven lekker om van de warmte te kunnen gaan genieten, wie weet krijgen de duiven daar een positieve ‘boost’ van.

Op de site van Kees Bosua gelezen, dat er liefhebbers kaneel aan de duiven geven en dan vooral aan de jonge duiven en hierdoor weinig tot geen last hebben van coli. Eerlijk gezegd, ik wist het al maar het wordt nu toch door diverse mensen bevestigd. Kaneel heeft een medicinale werking op maag en darmkanaal en voorkomt diarree. Even googlen en je staat versteld. 3 keer in de week preventief 1 theelepeltje over 1 kilo voer. Opnieuw komt een kruid positief in het nieuws, kurkuma is ook zo’n prima kruid voor mens en dier en is vooral bekend om zijn ontsteking remmende werking. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, allicine, omega 3, tarwegras, gist, kruidenthee en weet je wat er zo leuk aan is, de meeste artikelen zijn echt niet zo duur en je bent je eigen “kruidendokter”. Er zijn genoeg producten in omloop waarover ik mijn bedenkingen heb, iedereen in de handel probeert een graantje mee te pikken en geef ze eens ongelijk. Gewoon zelf je verstand gebruiken.

Ook even tijd gemaakt om de N.P.O. enquête in te vullen, wanneer we dit nu allemaal doen, moeten ze toch wel een beeld krijgen wat er leeft bij de liefhebbers en kun je het beleid hier op afstemmen. Half mei is de sluitingstijd, eind juli moet je toch wel de conclusie kunnen trekken en plannen en beleid gaan maken.  Ben benieuwd hoe hoog het percentage ingevulde enquêtes zal zijn, hoe hoger hoe meer draagvlak straks voor het beleid wat men moet gaan voeren naar aanleiding van de uitslag. Dus INVULLEN!

De ‘verduisterde’ jonge duiven trainen goed, zo rond 10.30 uur gaat de klep open en niet veel later zijn het stipjes in de lucht, de omstandigheden zijn er ook naar, maar het is een prachtig gezicht. Zeker wanneer er 2 blauwe Kiekendieven verschijnen, je denkt ‘kunnen ze nog hoger’, even later zie ik de havik uit het dorp terugkomen en de duifjes zijn super alert.   Wanneer de eerste na zo’n 90 minuten proberen neer te strijken van nog steeds 54 stuks,  gebruik ik mijn scheidsrechterfluit (dit jaar voor het eerst) en ze vallen als bakstenen op de klep.  Je moet nooit te vroeg juichen maar ik heb nog geen narigheid gekend.  Hok 2 van de jonge duiven, daar zitten inmiddels 12 jongen in, waarvan de oudsten met de jongsten toch zeker 3 weken schelen, zij mochten zondag voor het eerst naar buiten. (zelf niet eerder tijd en zin) Altijd weer spannend want ze zijn wel erg ‘rijp’, de meesten zaten dan ook al rap in de lucht en op de daken in de buurt. Eind van de middag zat alles weer netjes in het hok. Dit hok/ren wordt niet verduisterd en er komen er hooguit ‘n 25 in, de selectie is en blijft bikkelhard.

Deze week, eindelijk goed weer, de korte broek kan weer uit de kast. De duivinnen in de ren weten niet wat hun overkomt, warmte, zonnetje en ze liggen dan ook de hele dag op hun zij om de zonnestaaltjes op te vangen. De vooruitzichten zijn voortreffelijk, persoonlijk heb ik liever een kopwindje maar ze hebben wind op de staart dus zullen ze weer hoge snelheden maken. 

De afgelopen weken is er genoeg discussie geweest wie in welke wagen zat, wie wordt overgeladen en bij wie, zijn dat één of twee trailers, zelf heb ik daar zo mijn vraagtekens bijgezet. Voor de Vitesse vluchten niet wenselijk. Straks krijgen we op de midfond, minder duiven en zullen de rayons in zijn geheel bij de meest voor de hand liggende rayon samengevoegd kunnen worden.  Ik las deze week een leuk ‘stukje’ van Martin van Zon wat ook over deze problematiek gaat  http://www.duivenverkoop.nl/

De verwachtingen voor Zaterdag, strakke lucht, volop zon, temperaturen die kunnen oplopen tot 24 graden. In de vroege ochtend zal er gerust wat inversie zijn, de wind is zuidoost 3 en draait naar oostzuidoost en de wind trekt aan naar kracht 4.

Zelf geef ik er 45 mee. Bijna volle bak.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After