vrijdag 29 juli 2016

30#nieuwsvanachterdeduinen#


30#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen weekend stond er voor mij maar één vlucht op het programma, de dagfond vlucht Vierzon (werd Le Mans) heb ik laten schieten dus moest er alleen op een vluchtje voor de jonge duiven en wel uit Minderhout gewacht worden.  We waren één van de weinige afdelingen die zaterdag alle duiven hebben kunnen lossen en het werden prima vluchten.  Onze club pakt op Minderhout, met kopwind en overvlucht, 44 duiven op het eerst blad (100 duiven) opnieuw een goed resultaat.  Zelf moet ik tevreden zijn, de duiven waren op tijd maar voor het eerst sinds jaren gooide de buizerd roet in het eten, of te wel door een mooie klassering.  Er komen nog 4 vluchten/kansen voor een ‘vroege’ duif, gelukkig staan we volgende week weer een beetje op afstand 180 km en gaan we ons daarna opmaken voor nog 2 midfond vluchten en als laatste wellicht het ‘toetje’ Sens.
16 augustus staat er een africhting gepland voor de nalijn dus deze week gaan we proberen de laatste duiven (28 stuks) te vaccineren om dan een week later te beginnen met wat eigen oefenvluchtjes.  De komende weken nog genoeg ‘werk’ te doen maar als zich dat uiteindelijk vertaald in een prima ploeg jaarlingen dan zijn de inspanningen niet voor niets geweest.
Het plan is volgend jaar een ploeg jaarlingen te hebben die het hele jonge duiven programma hebben gespeeld, aangevuld met misschien wat jongen die de hele nalijn hebben gevlogen. Zoveel mogelijk duiven met ‘ervaring’ maar die ook hebben laten zien dat ze in het snuitje van de uitslag kunnen vliegen. We gaan het dus niet meer doen met duiven die ‘niets hebben laten zien’, ze kunnen nog zo mooi zijn maar wanneer het G.P.S. systeempje niet goed werkt, ze niet slim en niet de kortste weg naar huis weten te vinden, komen ze niet in de ploeg.  De dagfond wordt steeds meer gedomineerd door de mannen die er hun specialisme van hebben gemaakt dus alleen met super duiven en een goed plan kun je een beetje meedoen. Los daarvan heb je ook nog duiven nodig die weerbaar zijn en niet met de eerste de beste ‘storing’ het kompas gelijk kwijt zijn en inhoud te kort komen om thuis te geraken. Allemaal redenen dat ik dit jaar met mijn jonge duiven speel en ze gelijk goed aan de tand voel.
Er zitten momenteel nog 43 jonge duiven waarmee gespeeld kan worden, hiervan pakken er 7 hun prijzen, nog een viertal zijn iets boven de middenmaat en nog eens een 12 andere pakken ook regelmatig een prijsje mee of te wel 23 duiven zijn acceptabel tot nu toe en de andere 20 bakken er vooralsnog helemaal niets van.
Ik heb mij voorgenomen mits gezond ALLE duiven tot de laatste vlucht door te spelen en daarna mijn lijstje er pas bij te halen om te kijken of ik het begin van het seizoen goed heb gezien.  Tot nu toe heb ik weinig werk  gemaakt om de jonge duiven te motiveren, hok met 2 loketkasten en roosters op de vloer is ook niet echt uitnodigend om elkaar op te zoeken. Zondag toch maar wat dozen in het hok gezet om wat territorium drift aan te wakkeren. Niet alleen in het hok maar ook buiten het hok lopen ze nu te staartslepen en om elkaar heen te tollen, wat zullen die op hol geslagen hormonen opleveren? Geen  idee, trainen en luisteren is een stuk minder geworden dus werk aan de winkel om  weer te corrigeren.
Bij de oude duiven waar ik het eerste mes al doorheen heb gehaald, zitten de meeste koppels nu op zo’n 5 dagen eieren.  Ik probeer ze zoveel mogelijk in een ritme te houden en de duivinnen gaan dan ook komend weekend mee naar Asse Zellik.  Ik ben voornemens een 5 tal duivinnen te spelen op Argenton maar dan moeten ze wel super zijn.
Zaterdag dus één vlucht op het programma t.w. Asse Zellik met de jonge duiven, onze 6e vlucht, opnieuw op 180 kilometer en wederom met zuidwestenwind (meer west dan zuid).  Altijd nog beter dan 30 graden met oostenwind wat ons tot nu toe gelukkig bespaard is gebleven.  Alle jonge duiven 42 stuks gaan mee, alsmede een 10 tal oude duiven.
De wind is in Belgie in  w.z.w. maar in Nederland lijkt er ook  noord in te komen, af en toe een buitje, niet te hoge temperatuur. De duiven zullen vast los komen, draaiende wind ben ik zelf niet ‘gek’ op en staat meestal garant voor een onregelmatige vlucht.  Succes…………………………..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten