dinsdag 24 juli 2018

Hittegolf, hitte plan............


WAT GAAN WE DOEN…………….???

Het is inmiddels dinsdagmiddag 14.00 uur en binnen of in een plekje in de schaduw is het uit te houden.  Inmiddels hittegolf en het hitte plan is in werking getreden………….
Image result for hittegolf
 

Deze week staat onze laatste MF vlucht op het programma en onze 5e JD vlucht. Onze voorlaatste MF vlucht is al 4 weken geleden gespeeld dus was zaak de duiven aan de ‘gang’ te houden en ze met de jonge duiven mee te geven of met de midweekse vluchten. Nu zijn er genoeg liefhebbers die al lang de pijp aan Maarten hebben gegeven dus ben nieuwsgierig hoeveel duiven er nog aangeboden gaan worden.
Deze week is het vrij warm en broeierig en lopen de temperaturen op tot tropische waarden en kun je afvragen of het wel verstandig is, duiven te spelen. Warmte, de afstand, geschiktheid en tijdstip van lossen zijn de belangrijkste factoren, zo ook de hoeveelheid nachten mand. Duiven kunnen goed tegen warmte en kunnen meer dan wij denken, dat laten ze dit loodzware jaar wel zien maar is het verstandig want we hebben ook te maken met de publieke opinie.  Daarnaast ben en blijf je baas op eigen hok.  Ik opteer voor een vlucht op een kortere afstand, hooguit 3 uurtjes vliegen, en om 6.30 uur te lossen, moet natuurlijk wel kunnen maar dan zijn de duiven om 10.00 uur thuis, voordat de koperen ploert zijn werk doet.  Oud en jong  eventueel  zelfde concours en tegelijk los, kunnen we in de lokalen ook geen fouten maken en hebben toch een vlucht.
De NPO kwam maandagmiddag om 15.00 uur met een besluit voor Bergerac, en die vlucht gaat door maar er zijn wel een aantal restricties, prima die kunnen dinsdagavond inkorven.  Vooralsnog zie ik geen berichten verschijnen dat Morlincourt en Quievrain gewijzigd worden dus gaan we maar met de voorbereidingen door…………….
Ondertussen hebben de doffers een trainingsvlucht uit Numansdorp gekregen, de zomerjongen krijgen  alle dagen een lapje van 10 km en vaak pas om 10.00 uur (kan nog net), want in de vroege ochtend uren moeten eerst de overige duiven trainen, door de warme omstandigheden zijn de middagtrainingen verschoven naar de avond.  Verder heb ik maar weer de verduisteringsplaten op het dak geplaatst om de zon/warmte een beetje te weren, 2 x daags lekker fris drinkwater want drinken moeten ze, ook schuif ik elke dag het bad in het hok voor de nodige verfrissing en verkoeling en de duiven maken er dankbaar gebruik van.  De duiven verbruiken met de warmte ook veel minder energie dus ook de hoeveelheid voer en samenstelling heb ik ook aangepast.  We wachten het af….

Update, woensdag rond 14.00 uur kregen we bericht dat de oude duiven niet op donderdag maar op vrijdag worden ingekorfd met een lossing op zondag. De jonge duiven op zaterdag worden ingekorfd met een lossing op zondag. De lossingsplaatsen worden later bekend gemaakt. Zondag is de temperatuur iets dragelijker en de wind waait uit de zuidwesthoek. We gaan het beleven, ik vind het een verrassende wending. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After