donderdag 12 april 2012

op naar Duffel


Na 1e paasdag dacht ik de boel weer te kunnen oppakken maar wat ‘n ‘pokkenweer’ 2e paasdag. Dan maar ’n dagje niet los, gelukkig was het dinsdag weer droog en hebben de duiven de training weer kunnen hervatten.

De jonge duiven gaan nu regelmatig los en het is omdat de reiger en/of een rover af en toe overkomt dat ze de lucht inspatten. Alle kanten zie je ze opgaan en na een paar minuten vallen ze (gelukkig) weer op het hok. Net als de jaren voorheen lopen ze het grootste gedeelte van de tijd op het gazon en gebeurt het regelmatig dat er een paar lopen te kotsen. Niks geen colli gewoon te veel viooltjes of Hedra gevreten. Het zijn net kleine kinderen alles steken ze in hun mond en in dit geval, pikken ze alles op. De volgende dag zitten ze er vaak weer rel bij en barsten ze van de honger en dan weet je dat het wel goed zit. Het kost me ook wel eens een duifje maar ja dat noemen we dan ook ‘uit selecteren’.

E.J was dinsdagmiddag en woensdagmiddag weer present en nam de duivinnen mee. Ik heb het al eens geschreven mijn duivinnen gaan redelijk vaak de mand in, aan huis zijn het niet van die trainingsbeesten en 2 tot 3 van de intervaltrainingen ( als ze hard gaan doen ze er maar 7 minuten over) kan geen kwaad.

De 12 weduwnaars trainen goed en eerlijk gezegd ze zitten er dit jaar ’n stuk beter voor dan vorig jaar. Waarom? Ik heb wel een vermoeden, eerst maar eens afwachten of ze het volhouden.

Bij de 12 nestdoffers worden ’n aantal jongen dusdanig groot dat de duivinnen donderdagmorgen eraf zijn gegaan en de mannen er dus alleen voor staan. Zo worden ze langzaam voorbereid op het weduwschap.

Uiteraard donderdagmorgen samen met Peter de duiven nog een stukje weg gebracht en 1 rondje en weg waren ze. Het belangrijkste nu is dat de duiven gezond zijn, goed trainen en krijtwitte koppen hebben, zeker met die kopwind die we krijgen. Voor het lossen keek ik eens naar de mand duivinnen van Peter en vroeg hoe ze waren…… super licht, rond, eigenlijk hoefde hij het niet eens te vertellen, je ziet aan die duiven dat ze scherp zijn. Vorige week kreeg hij ze niet naar beneden maar draaide er 8 op het 1e blad. Zaterdag maar afwachten of ik het goed gezien heb. Ik heb ze nog niet zo zitten maar je weet maar nooit.

Zaterdag vliegen we Duffel maar voor volgende week kunnen we Strombeek definitief doorstrepen. Afdeling 7 heeft vorige week in Grimbergen (deelgemeente Strombeek) gelost. (Grimbergen ligt boven Brussel) Deze lossingsplaats is niet groot er kunnen hooguit 5/6 wagens staan maar Afdeling 7 is er positief over. Alternatief is Heverlee ons totaal onbekend, ligt onder Leuven en dus aan de oostkant van Brussel. Wat is wijsheid? Persoonlijk kies ik liever voor zekerheid en is mijn voorkeur 25/30 km door te rijden richting Nijvel. Je ken daar de omstandigheden (ook voor de convoyeurs) en ’n sprongetje maken is, kan en mag nooit een probleem zijn. Nu zullen daar ook mensen anders over denken, maar duiven die straks 3x mee zijn geweest (1 africhting en 2 wedvluchten) die weten echt niet waar ze heen gaan en die ruim 200 km vliegen ze met hun vingers in de neus. Na het weekend zal het bestuur kenbaar maken wat de lossingplaats zal worden.

Voor zaterdag zijn de voorspellingen redelijk tot goed maar wel opnieuw met een stevig wind op de kop. ( noord met soms ’n beetje oost erin) In de ochtend vrij veel nevel, vooral in Brabant en Zuid-Holland, dus er zou ook wel misschien wat inversie kunnen zijn. Ik heb het donkerbruin vermoeden indien dit scenario klopt het weer een lossing eind van de ochtend zal worden, in ieder geval zal de vluchtlijn eerst ‘prima’ moeten zijn!

Alle duiven, mits in orde zullen weer meegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten