vrijdag 6 april 2012

paasvlucht


Op weg naar onze 1e Vitesse vlucht Meer.

Afgelopen week onze enige opleervlucht gehad, koud met stevige wind tegen. Ik had er 47 mee en met 45 minuten zaten ze allemaal weer in het hok. Toch hoorde ik ook bij ons in de club dat er toch wel een paar achterblijvers zijn. Met tegenwind kan ook ‘n ‘goeie’ een draadje raken en ook minder ervaren duiven kunnen eerder het spoor bijster raken het is allemaal all-in the game.

Zondag is voor de duiven altijd een relax dag, niets moet en ze kunnen lekker in bad en als ik zelf geen tijd of zin heb blijven ze lekker binnen.

Maandag gaat de zweep er weer over en gaan de duivinnen in de middag weer met E.J mee. Het was ook weer tijd ( om de 2 weken)voor controle bij mijn dierenarts, deze keer had ik 5 andere duiven meegenomen, 2 doffers en 3 duivinnen. Pedro was tevreden en kon wederom helemaal niets vinden.

Mijn jonge duiven heb ik zondag voor het eerst buiten gelaten, dit jaar zijn ze wel al wat ouder en rapper dan vorig jaar bij het voor het eerst loslaten dus in een mum van tijd zat alles buiten en boven op het dak. Na 2 uurtjes riep ik ze binnen, precies op het tijdstip dat ze al 2 weken te eten krijgen en geloof me dat weten ze! Met een paar minuten zaten ze binnen en zonder problemen vielen ze door de valgaten.  Vanaf nu gaan ze 9.30/10.00 naar buiten en roep ik ze om 12.30 uur weer binnen.  Het jonge duivenseizoen heeft ook dit jaar niet mijn prioriteit maar als het mee zit wil ik ze toch een paar vluchtjes meer meegeven dan vorig jaar. Over 25 dagen zal ik de volgende ronde afzetten en heb ik er genoeg. Hierna zal ik broer Peter nog voorzien van zo’n 30 jonge duiven, die nog mooi mee kunnen op de natour.

Dinsdag kwam het bericht van de publieke omroep dat ze de domein naam NPO.nl  hebben gekocht. In deze crisis is er een mooi bedrag voor betaald (100.000 euro). 2 weken geleden ( zondag 18 maart) schreef ik het al mijn Blog,(zou tot vandaag geheim  moeten blijven ?) Minder goed nieuws is dat er op Strombeek niet meer gelost zou kunnen worden, na Pommeroeul  de 2e lossingplaats die gaat vervallen. Van mij part dan maar 2x Duffel of 2x Nijvel, Nijvel is slechts 25 km verder dan Strombeek, misschien wel verstandig de ‘beste’ plaats uit te kiezen voor de duiven maar zeker ook voor de convoyeurs (voorzieningen, sanitair etc.) Je zal maar op zo’n  door god verlaten plek staan en van morgens vroeg tot soms laat in de ochtend of vroege middag moeten wachten en verstoken zijn van ook maar enig gerief! ( het is nog even afwachten of de beheerder van Strombeek werkelijk niet genegen is de sleutel van de slagboom te brengen, Heverlee en Nijvel zullen/ kunnen het alternatief worden)

Woensdag was het gewoon smerig weer, koud, miezerig, nevel en dus geen weer om ze los te laten. Het kwam mooi uit wat ik had elders in het land nog wat te doen dus de duifjes voeren en weg. In de loop van de namiddag heb ik de duiven toch nog even los gelaten. De doffers vonden het rap genoeg dus gelijk weer naar binnen, echter de duivinnen bleven wel 45 minuten trainen. De duiven zitten bij mij in vrij open hokken/rennen en bij dat koude weer voer ik ze wel iets ruimer, want koude kost ook energie.

Donderdag

In de ochtend was het weer redelijk en tegen de middag zou het beter worden en dat kwam goed uit want donderdag zetten we ( broer Peter en ik) onze duivinnen altijd op ’scherp’ en krijgen ze een klein oefenvluchtje en mogen ze even ruiken aan de doffers. Ze moeten elkaar zeker niet vergeten en uit het oog (hart) verliezen. Dus rond 11.30 uur duivinnen gepakt en op weg naar Peter en met zo’n dikke 70 duiven in de auto  naar onze vaste plekje. De lucht iets gebroken, ontzettend koud en windje tegen met wat ‘oost’ er in, maar……droge kou. De duiven hebben toch wel wat rondjes nodig en dan plots gaan ze er van door. Bij thuiskomst zat alles al weer in het hok en kon ik ze terug zetten naar hun eigen verblijf. Zaterdag zal het waarschijnlijk net zo koud wezen en die van ons moeten er maar aanwennen, ze zijn super gezond en kunnen tegen ’n stootje.

Verder vandaag en morgen maar dubben of ze allemaal mee moeten. In ieder geval krijgen ze allemaal de voorbereiding en dan vrijdag nog maar eens Meteo Consult raadplegen want als er naast de kou ook nattigheid bijkomt, dan gaan we er wel een paar thuis houden.

Vrijdag, de voorspelling en kaarten laten zien dat het weer zaterdag rond 1100 uur op Meer redelijk/goed is. (Half bewolkt met een doorbrekend zonnetje, wel ‘stervenskoud’ met N.W wind. (Het is Noord-Holland in de ochtend ‘beter’ weer dan in Zuid- Holland.)

Nu is er natuurlijk niets zo veranderlijk als het weer, maar je moet toch ergens aan vast houden. Een enkeling zal ik thuishouden maar de rest gaat de mand in. Nu nog wel even kijken welke 25 voor de punten meegaan, je zal een ‘verkeerde ’voor krijgen dan ben je de paashaas van de week.

Donderdagavond kregen we allemaal nog een mailtje met de uitleg, voor zowel de Afdeling en Rayon punten. Duidelijker kan je het niet uitleggen maar……al die niet getekende duiven( boven de 25) kunnen wel heel veel punten wegkapen en of dat de bedoeling is?



Zimoa

Wind:
Nabij het koufront West 120-210mpm,ten noorden ervan Noord 240-360mpm, geleidelijk toene-mend naar 360-450mpm en aan zee van 420-540mpm Bovendien is de wind behoorlijk vlagerig met uitschieterst tot 750mpm en in het noorden tot 900mpm.In de middag iets afnemend.
Bewolking:
Nabij het koufront overwegend geheel bewolkt met Stratocumulus (wolkenbasis rond 600-900m),tijdens neerslag 300-450m en kans op Stratus rond 210-300m. Na het passeren van het koufront zijn opklaringen afgewisseld met stapelwolken en een enkele bui. Hierdoor zal het voor de meeste afdelingen geen probleem zijn goed te kunnen lossen (met wel aandacht voor overige items)
Inversie:
Nabij het koufront een frontale inverisie, na het passeren ligt er een inversie rond 2km en vormt dit geen probleem.
Weer/zicht:
In en nabij het koufront in neerslag en nevel 3-5km, na passeren koufront snel oplopend naar >10km. Tijdens een bui 5-8km.
Aandachtspunten lossingsverantwoordelijken en IWB: LET OP op basis van IWB criteria
- (Vlagerige) Noordenwind, (code oranje en aan de kust rood volgens WOWD/IWB norm)
- Lage temperaturen (2-8C), (geen enkele belemmering volgens WOWD/IWB norm !!)
- Koufront over de zuidelijke vlieglijnen (Code rood volgens WOWD/IWB norm)
- Lage bewolking en neerslag nabij koufront (Code oranje/rood volgens WOWD/IWB norm)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten