woensdag 31 juli 2013


Hittegolf? Regen?
Argenton is onze laatste dagfond vlucht maar gelijk  ook onze verste qua afstand. (Voor de verste afstand toch zo’n 760 kilometer) Bij ‘normale’ omstandigheden al ’n echte kuitenbijter, laat staan met ’n kopwindje.

Nu krijgen we vanaf donderdag t/m vrijdag geen ‘normale ’omstandigheden tenminste wat de temperatuur betreft. Temperaturen die boven de 30 graden oplopen, tropisch warm.

(afdeling 5, anticipeert dinsdagmiddag al. De jonge duiven wordt 1 nacht mand en Ruffec, die normaal al op woensdag ingekorfd moet worden gaat nu naar de donderdag maar dan met 2 chauffeurs op de wagen)

Voor de zaterdag zijn de omstandig heden geheel anders! Een regenfront trekt van west naar oost over de gehele vluchtlijn!  Hierachter, later in de middag en zondag weer prachtig weer, droog en 26 graden maar de wind waait wel iets naar de noordhoek. Zaterdag zou dus zo’n dag kunnen worden van wachten tot het regenfront over is getrokken en het is altijd moeilijk in te schatten hoelang dit gaat duren hoe snel trekt het over, hoe heftig zijn de buien en of zitten er opklaringen tussen? Het zou zomaar kunnen dat we zaterdag wat Argenton betreft misschien niet eens los kunnen! (Al weet ik ’n vlucht die wij uitstelden en ’n andere afdeling ze er doorheen joeg met windje mee en geen centje pijn.)

 Arras ligt wat westelijk en het regenfront is daar als eerste overeen en in de middag liggen daar dan wel wat kansen.

Ik schrijf op wat ik nu zie ( woensdag 14.00 uur) op de weerkaarten niet meer en niet minder. Op de lossing uit Nijvel van vorige week kom ik ook even terug. We hebben de beslissing te lossen met zijn drieen met ons ‘volle ’verstand genomen, de verwachting/voorspelling was dat er later op de dag NIET meer gelost kon worden. ( zie afdeling 5, die ging niet wachten maar uitstellen). Wij hadden zaterdag ’n keer het geluk aan onze broek hangen, het was ’n lossing met beduidend meer risico dan dat we gewoon zijn te nemen en uiteindelijk loopt het ‘goed’ af. Ondertussen is ’n lossingsverantwoordelijke helemaal ‘stijf’ gescholden en de man in kwestie had eind van de middag gewoon alles thuis. Vervolgens zijn er ook nog van die bijdehandjes die gaan bellen om te vertellen dat we ook wel om 14.00 uur hadden kunnen lossen…………ja wanneer we dat hadden kunnen zien……wij noemen dat ’n koe in zijn kont kijken. Wij, de lossingscommissie mannen, hebben ‘strontmazzel’ gehad met de afloop want de duiven werden ingehaald door het front, die gelukkig zijn meeste kracht al in Belgie was kwijt geraakt, waardoor de achterblijvers gelukkig op ’n enkeling na toch weer huiswaarts keerden. Je ziet trouwens dat de jonge duiven die nog in concours staan, gehard zijn door de omstandigheden en er mee hebben leren omgaan of noemen we dat selectie.

Komend weekend staat Arras op het programma en laten we eerlijk zijn, gelukkig slechts 1 nachtje mand. De oude gaan naar Argenton, bij de meeste zal het ‘beste’ er toch wel ’n beetje vanaf zijn. Ze zullen niet alleen goed moeten zijn maar ook nog in de pluim moeten zitten. Warm, regen, kans op ’n extra nachtje, alles is mogelijk dit weekend.

We hebben nog een paar dagen om te poetsen, na te denken, te twijfelen, zorgen te maken,  en dan maar zeggen………. duivensport is ontspanning.

Jonge duiven daar hoef ik me niet druk om te maken, die gaan a.s. maandag met de africhting mee en bij de oude duiven gaan alleen die paar mee, die top zijn en het begint nu al ’n afvalrace te worden. Succes allemaal.

 
1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duiven beurs!!!!