donderdag 8 augustus 2013

Rust en grote schoonmaak en...


Deze week ‘rust’ in het hoofd, lekker geen kopzorgen voor ’n wedvlucht, gek eigenlijk het is je ‘grote’ hobby en je verlangt naar rust, ’n mens kan gek in elkaar zitten. Rust in het hoofd maar niet in het lijf want het werd wel weer eens tijd voor de grote schoonmaak en om de bezem door de hokken en de duiven te halen.

Gelijk de kweekduiven gescheiden want het is nu genoeg geweest. De stofkam/selectie door de vliegduiven en wat is over gebleven, mag lekker bij elkaar blijven. Nog 1 x ’n nestje, loos broeden op eieren en dan gaan de broedhokken ook daar dicht en blijven ze bij elkaar maar dan wel op schapjes tot waarschijnlijk wel eind januari.

 De ‘26’ en ‘900’ zijn wel direct verhuist naar de ren van de kweekduivinnen, het wordt eens tijd om er volgend jaar wat uit te gaan kweken. De ‘17’ doffer zit nog wel in zijn vertrouwde broedhok maar met ’n nieuwe duivin want voordat hij ook naar het kweekhok verhuist moet ik er wel zeker van zijn dat hij niet zijn taak ‘verzaakt’. Met zijn vaste duivin heeft hij al 2 jaar lang onbevruchte eieren. Hopelijk ligt de oorzaak bij zijn oude duivin.
 

Het hok van de jonge duiven blijft nog even onaangeroerd, hier op verblijven nog 31 jonge duiven en deze gaan zolang en vaak als mogelijk is, mee op de natour, hierna zal ik dit hok ook poetsen. Ik ben als de dood om in het seizoen het hok schoon te maken en het milieu te veranderen, dat is me in het verleden al eens slecht bevallen.

Nu al heb ik bepaalde hokken gelijk anders ingericht en zullen de doffers volgend jaar weer uit het ‘Buitenhuis’ hok gaan vliegen. Ik heb plek voor 24 weduwnaars maar het zullen er hooguit 20 worden en zelfs dat aantal betwijfel ik te gaan halen. Ik heb 1 compartiment over voor het voer, 1 voor 8 en 1 voor 12 mannen.

De kweekduiven gaan van 2 compartimenten weer terug naar 1 hok. De vliegduivinnen blijven op hun vertrouwde plek en door al deze wijzigingen heb ik weer 2 afdelingen voor de jonge duiven. De jeugd heeft de toekomst en krijgt dus wat meer ruimte. De vliegdoffers zitten weer op ’n hok wat ik kan conditioneren ( verduisteren, belichten, verwarmen) en bij de duivinnen moet ik ook nog iets verzinnen om het een en ander naar mijn hand te kunnen zetten.

Wanneer de natour straks is afgelopen, ‘lopen’ we nog eens door alle duiven heen of te wel we gaan nog ‘n keertje selecteren.

Dit jaar lag de nadruk op de dagfond en in 2014 zal ik alleen nog maar mijn pijlen richten op deze discipline. Dit jaar in de club dagfond kampioen geworden maar in het rayon kan het nog ’n stuk beter. ( 6e plaats) Uitdaging genoeg.

Dit jaar 2013 45% prijs en dat moet en kan zeker beter en ze zaten ook veel te weinig van voren en deden daarom niet mee voor de overwinningen.

Morlincourt 1487 duiven 11/20 en 12/37/39/72/73 enz. Orleans 1486 duiven 13/21 en 5/8/43//65/93/94/97/100 enz. Orleans 1257 duiven 7/26 en 17/47 enz. Chateauroux 987 duiven 11/28 en 22/50/63/78/86 enz. Bourges 567 duiven 9/21 en 17/48/58/89/ enz. Argenton 542 duiven 10/21 en 24/30/39/42/57/61/63/71 enz. Uiteindelijk goed voor de 6e plek dagfond totaal in het Rayon. ( totaal oud 8e plaats Rayon)

Dit jaar hebben ze het echt niet cadeau gekregen op de dagfond, met maar liefst 5 maal windje tegen was het loodzwaar en alleen Argenton was ‘n ‘makkie’(gelukkig maar) De laatste vluchten zijn de hoeveelheid duiven in concours gehalveerd. ( dan gaan de punten hard af en moet je vroege duiven pakken) Gelukkig heb ik zelf geen noemenswaardige verliezen gelden op de dagfondvluchten en dat geeft aan dat de duiven ‘taai ’genoeg zijn en het conditioneel ook wel goed zat maar de ‘forme’ op de meeste vluchten compleet ontbrak. We maken er ons er niet meer druk om, heeft ook geen enkele zin. De oorzaak opsporen (of denken te weten) en volgend jaar er weer vol tegen aan, daar moet ik me mee bezig houden.

Terug naar de waan van de week……….

Dinsdag was onze 1e van 2 africhtingen voor de Natour. In de gehele afdeling was de belangstelling gering (zachtjes uitgedrukt) en dan gaan er uiteindelijk 3 rayons in 1 wagen. 1 wagen naar Meerkerk en 1 wagen naar Alphen, probleem is, nou ja probleem, je moet met de hand lossen en staan er ’n aantal boxen niet in de juiste rij, juist dan gaat ze los met ’n ander rayon. Let wel dit zou kunnen gebeuren, dus je tijden vergelijken met andere heeft geen zin.

Tot half negen was het zwaar bewolkt maar al snel trok de lucht open, zonnetje erbij en prachtig weer om te lossen/vliegen. De duiven kwamen als ’n speer naar huis, incluis mijn 6 zomerjongen. Slechts 1 herintreder bleek weer moeite te hebben met de rechte lijn naar huis, dus……….

Ze mogen vrijdag opnieuw de mand in (Zevenbergschen hoek) en gaan gelijk los met de duiven van A, hopelijk zitten ze samen in 1 auto, we wachten het maar weer af, hopelijk is de animo wat groter. Wie weet mogen we wel lossen in Numansdorp, ligt westelijker en geen last van het water. (damp/heiig) Numansdorp is inmiddels akkoord.

Verder staat Morlincourt op het programma (zelf niet mee), de 1e vlucht met 2 nachten mand. De echte specialisten hopen en willen er nu staan, het kaf is van het koren gescheiden, de duiven staan nog op volle vleugels en vaak sinds ’n paar weken op verkapt weduwschap of op ‘n neststandje. Ook wordt gelijk de prijzenpot uit “Bovenkerk” vervlogen en nu maar hopen dat je de ‘goede’ hebt geringd en ze nog op het hok aanwezig zijn.

Op verzoek van de organisatie graag aandacht voor het volgende;

AANSTAANDE WEEKEND VLIEGEN WIJ MORLINCOURT JONGE DUIVEN ONZE GOUDEN RINGENRACE.

DE DEELNEMENDE DUIVEN DIE IN CONCOURS ZITTEN MOETEN GEMELD WORDEN NIET MELDEN IS NIET MEEDOEN.

DE DUIVEN KUNNEN VANAF 19.00 UUR TOT 22.00 UUR GEMELD WORDEN DIT DIENT VANAF DE VERENINGS UITSLAG TE GEBEUREN.

WAT WIJ VRAGEN IS HET NUMMER VAN DE VOETRING METERSNELHEID EN DE NAAM VAN DE LIEFHEBBER.

DE DUIVEN KUNNEN OP TWEE TELEFOONNUMMERS GEMELD WORDEN.

TON MENGERINK 0623950691

FRANS FANGER 0654770031

IEDEREEN VEEL SUCCES

DE COMMISSIE

 

Het weer ziet er voor zaterdag prima uit.

Weinig kans op neerslag, niet te warm en half bewolkt. In Frankrijk ’n noordwestelijke wind, die in Belgie voornamelijk uit westelijke hoek zal gaan waaien. Ook in Nederland voornamelijk westelijk. Ook voor de africhting prima weer, zoals hierboven al is geschreven worden de duiven van A&B gezamenlijk in Numansdorp gelost, met de voorspelde omstandigheden (wind) geen verkeerde lossingsplaats. Nu maar hopen dat de verwachtingen uitkomen en we ’n mooie vlucht en africhting krijgen.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten