vrijdag 25 april 2014

Voorbereiding op Duffel 2


A.s. zaterdag vliegen we opnieuw Duffel, andere wind en andere omstandigheden.  Ik ben benieuwd wat het ons op Koningsdag zal brengen.

Vorige week ging de hele ploeg (op 2 na) noodgedwongen door de omstandigheden mee,  lekker makkelijk maar niet echt bevorderlijk voor mijn doffers. De mannen komen de eerste 2 vluchten best redelijk af en dat is de afgelopen 3 jaar wel anders geweest dus we gaan het liefst op de ingeslagen weg door en hopen hierdoor de ‘motivatie’ en drang naar huis goed te houden. Nu ziet het er voor zondag niet echt goed uit, zwaar bewolkt, regen en noordoosten wind, dus zal de ploeg voor zaterdag toch wat groter worden. Want met de kennis van nu ga ik ze zondag niet meegeven met kans op regen en noordoosten wind.

Bij broer Peter staat de duivensport nog op ’n laag pitje, hij heeft ’n paar gigantisch drukke weken met zijn werk achter de rug en dat zal nog wel even voortduren. De duiven zitten op nest/eieren en gaan maar één keer per dag los. Waar mogelijk steek ik de helpende hand uit met het loslaten en even ’n schraper door het hok te halen, voeren doet hij zelf, maar wanneer de tijd en de passie tijdelijk ontbreekt, zal je het van ’n incidenteel succesje of duif moeten hebben. Deze week zijn de eerste eieren uitkomen en zal de drang en motivatie ongetwijfeld groter zijn. Wanneer over ’n paar weken dan de duivinnen op weduwschap gezet worden en de doffers hun kroost alleen moeten verzorgen gaat het spel beginnen. Hij wist van te voren dat je de eerste 3, 4 weken niet meedoet met de kopprijzen maar je hoopt toch wel er één mooi aan de tijd te draaien, wennen doet het niet.

Zelf probeer ik ook nog steeds mijn duiven te temperen behalve dan met trainen, daar gaat de zweep overheen waardoor ze conditioneel alleen maar beter kunnen worden, over 4 weken hebben we onze eerste dagfondvlucht en dan gaat het spel beginnen. Misschien gevaarlijk om te schrijven maar wanneer je geen plan hebt, kun je ook nergens naar toe werken. De uitslagen waren de afgelopen 2 weken best goed en natuurlijk word je ermee gedold. Prachtig toch, elkaar ’n beetje scherp houden in de club. Lees het blog van Peter Jonker maar eens na, vorige week ’n knal uitslag maar die week ervoor schreef hij over de “adviezen” uit de club. Deze adviezen waren grote kul maar je denkt over zaken na en neemt de noodzakelijke maatregelen, je wordt scherp en wanneer je dan ‘klasse’ duiven onder de pannen hebt zitten komt het vanzelf goed. (lees het maar eens na op zijn site)

Afgelopen weekend duiven diefstal uit een Belgische container die in Frankrijk stond.  Slechts  één mannetje bij de wagen en die lag te slapen!  Een aantal vluchten op Paaszondag waren in Belgie dramatisch, ondoordachte lossingen en concoursduren van anderhalf tot 2 uur.  Dit is echt geen duivensport zoals het anno 2014 zou kunnen en moeten.

De N.P.O. heeft het vonnis gepubliceerd tegen Z. uit  A. De les voor ons allemaal; de controleurs  NOOIT weigeren en nu loopt het gelukkig allemaal met ’n sisser af. Op onderstaande link kunt U het allemaal heel gedetailleerd nalezen
http://www.pitts.be/index.asp?par=f_news.detail&ID=15888

Dinsdag naar Pedro mijn dierenarts geweest om de twee weken staat er ’n bezoekje gepland en deze keer had ik 2 manden vol want ik had ook wat duiven van andere liefhebbers meegenomen.

De uitslag, streek, buurtgenoten prima in orde en van mezelf op één na ook alles prima. 1 doffertje, al 2x prijs toch ‘n beetje opgezette keel dus juist die mee genomen en aan het wattenstokje zat wat bloed en dat duidt al op ’n ontsteking en dus niet goed. Hij blijft ’n weekje thuis en heeft wat extra druppels allicine en ontstekingsremmende natuurproducten in zijn bek gehad. Gaat absoluut goed komen.

Vorige week zaterdagmiddag ’n mooi jonge duifje bij Nico de Jong mogen ophalen, we hebben al ’n paar jaar contact met elkaar en Nico heeft de allicine olie bij de jonge duiven voor mij uitgetest. Ook dit jaar zit zijn ploeg jonge duiven er prima bij ondanks de voor Nico zijn doen ‘minieme’ verzorging.  Nico is herstellende van ’n operatie en heeft zijn duiven, oud en jong,  enige tijd niet zelf kunnen verzorgen. Op Duffel kwamen de duiven al beter af dan op Meer en  met ’n goed prijs%,  het zal de komende weken daar alleen maar beter worden. We hebben even lekker ‘bijgepraat’ en mocht ’n jong uit één van zijn beste kweekkoppels kiezen. Ik koos het duivinnetje, mooi beestje met ’n prima afstamming. Nico bedankt, snel herstellen en die duiven gaan komen!

Komende zondag naar Laurens Hoffman, vorig jaar verzilverde hij ’n bonnetje en ik deed mijn best iets moois mee te geven. Hij kreeg 2 prachtige jongen uit de “Zwarte 71”mee en nu mag ik wat komen terug halen. Bovenstaande verhalen zijn de mooie zaken van onze sport.

Een jeugd lid uit Zandvoort kocht ’n bonnetje in 2012 en kreeg 4 zomerjongen mee uit de kweekduiven. Ik zie dat er 2 al 2 weken in de uitslag staan, kijk daar heb ik nu lol in, wie weet draait ze er straks één voor die van haar vader.

 

Het weerbericht/verwachtingen voor zaterdag.

De wind is Zuidwest kracht 2 tot 3. De verwachting is dat in Belgie en Zuid-Holland de bewolking in de ochtend eerder zal breken. In Noord-Holland blijft het wat langer  bewolkt. Het ziet er dus best goed uit voor zaterdag en wie weet komt het zonnetje in Noord-Holland wat eerder door en hoeven we niet lang te wachten. Cruciaal blijven natuurlijk de omstandigheden op de lossingsplaats om ’n goed vertrek te bewerkstelligen. Het kan wel eens ’n snel vluchtje worden.

Voor de zondag ziet het er minder goed uit, wind uit de noordoost hoek maar ook  kans op regen. Ik zal de zondag africhting aan mij voorbij laten gaan en dan gaan er vanavond toch wat meer mee dan de 25 stuks die ik in gedachte heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After