vrijdag 22 april 2016


17 #nieuwsvanachterdeduinen#

Zondag is de ‘evaluatie’ dag, ook werp ik gelijk ’n blik op de weersverwachtingen voor komend weekend en om met dit laatste te beginnen, het ziet er voor bijna de gehele week prima uit, kopwind met veel oost, vrijdag een slechte dag en voor de zaterdag draait de wind later op de dag toch meer richting Noord/West. De duiven gaan 3 weken lang naar het lossingstation Quievrain en dat biedt de mogelijkheid om wellicht duiven in te houden omdat er de komende weken geen sprongen worden gemaakt. (Op zondag, de mogelijkheid om de twijfelgevallen in te korven voor een oefenvluchtje uit Numansdorp)

Zaterdag 16 april Asse Zellik was voor mij een aangename verrassing met een aantal kopduiven in het rayon dus met de gezondheid zal het wel goed zitten, toch gaan we maandag de duiven laten controleren, kwestie van kort op de bal spelen! Jarenlang waren de doffers het ondergeschoven kindje omdat ik ze niet aan de praat kreeg. Af en toe had ik wel ’n doffer die het ‘deed’ maar het was eerder een uitzondering dan regel. Ik heb wat kopzorgen gehad, waren de duivinnen nu echt zoveel beter, ik heb mij er nooit bij neergelegd en einde seizoen 2014 vroeg ik aan ’n clublid, wil jij een extra raam plaatsen in mijn weduwnaarshok. Ik weet nog dat George zei ‘maar het is midden in het seizoen’ en ik antwoorde, ‘doe het toch maar’. De laatste vluchten in 2014 begonnen de doffers prijs te vliegen, in 2015 deden ze het bij vlagen goed en nu in 2016…….Asse Zellik 17 doffers mee en 13 in de prijzen!

Nu kun je denken en die duivinnen dan…..naar aanleiding van de ervaringen in 2015 waar ik weer vertrouwen in mijn doffers kreeg, durf ik het aan mijn duivinnen dit jaar rustig te brengen en er het één en ander aan te doen om de pennen rui zolang mogelijk uit te stellen. Vanaf volgende week gaan we dat weer afbouwen en proberen we ook de duivinnen op tijd in de juiste conditie te krijgen. Licht en lucht zijn 2 prachtige onderwerpen om mee te spelen.

Van Asse Zellik zijn de duiven gelukkig allemaal, op de dag van lossen, huiswaarts gekeerd, al kwam de laatste, ’n paar uurtjes na sluiting van het concours met een halve staart en halve broek, thuis. Dit jaarling duivinnetje is voor lange tijd uitgeschakeld, wat er gebeurd is? Geen idee. De jaarlingen komen na 3 x in de container gezeten te hebben, steeds beter naar huis, wederom ’n positief punt.

Afgelopen vlucht is dus prima verlopen en stemt tot tevredenheid, de vitesse vluchten zullen nooit echt mijn specialiteit worden, ook zijn de duiven voor de afstanden 300-700 kilometer veel geschikter, toch zal het de lezers van mijn Blog niet ontgaan zijn dat de duiven het vitesse werk blijkbaar wel met goed resultaat kunnen afwerken. De zelfde bloedlijnen zie je bij de combinatie Lex Udo/Steef Duijn terug, natuurlijk niet vreemd want Steef duijn is op beide hokken hofleverancier geweest. Lex en Steef hebben wel wat meer affiniteit met het kortere werk maar we gaan ze zeker op de dagfond tegen komen.

Voorlopig hebben we eerst nog 3 vitesse vluchten te gaan en nu maar eens kijken wat ze met kopwind op deze afstand klaarspelen. Quievrain is voor mij 245 kilometer, kopwindje 1300 mtr/m is rond de 3 uur vliegen……altijd weer spannend hoe ze het er afbrengen en hopelijk zonder kleerscheuren.

Zondag was een mooie dag om de duiven een bad te geven, prachtig weer alles dook er zonder enige schroom in en lagen na het badderen heerlijk in de rennen te drogen. Mooie gelegenheid de administratie op orde te brengen en bovenstaande alvast aan het papier toe te vertrouwen om er vervolgens lekker op uit te trekken. Maandag zijn de duiven weer aan de beurt!

Maandag, de duiven kunnen de vleugels weer laten wapperen en de afspraak met Pedro, de dierenarts, was snel gemaakt en nog de zelfde middag kon ik terecht. De uitslag was nu niet direct een verrassing alle 5 duiven brandschoon t.w. de kelen en krop. Ik had 2 doffers en 3 duivinnen meegenomen, alle vijf zaten niet in de prijzen afgelopen weekend. Ik neem altijd duiven mee, die het minst strak zitten en gemist hebben. Om de 2 weken bied ik mijn duiven ter controle aan en worden ze enkel op Trichomonas en slijmen na gekeken. Coccidiose, wormen en paratyfus zijn van die kwalen waar je een mestmonster voor mee moet brengen en voor de laatste kwaal moet je een paar dagen op de uitslag wachten. Einde seizoen laat ik weleens een check doen maar eerlijk gezegd, Coccidiose, wormen en paratyfus zijn nog nooit aangetroffen. Al jaren krijgen mijn duiven een scala aan natuurproducten, nu mogen we van “de wetgeving” aan natuurproducten geen curatieve eigenschappen toedichten, ook goed maar mijn duiven hebben/krijgen geen last van bovenstaande kwalen.

Vandaag ook het jonge duivenhok uitgemest, roosters eruit en scheppen, een groene vuilnisbak vol. Het geeft mij een voldaan gevoel maar of het de duiven wat uitmaakt? Sterker wanneer het spel op de wagen is, maak ik het hok echt niet meer schoon en verander ik het milieu zeker niet. A.s. donderdag komt Pedro bij mij langs om de jonge garde te vaccineren tegen paramixo, over een paar weken zal ik ze zelf met het kwastje vaccineren met de pokken entstof en zijn we klaar om ze ’n keertje in de mand te steken…….

Donderdag middag zijn de 54 “verduisterde’ jonge duiven en de eerste 12 jonkies uit hok 2 gevaccineerd tegen paramixo. Bij mij geen paratypus, herpes vaccinaties, wat ook niet gaat gebeuren is straks de vaccinatie tegen paramixo herhalen. Je leest op internet en Facebook liefhebbers, die 3 en zelfs 4 maal de spuit erin zetten om vervolgens te schrijven dat ze geen of minder last van ‘colli’ hebben gekregen. Prima wanneer je dit zo ervaart. Bij de mens worden vaccinaties, nadat uiteraard onderzocht is of ze daadwerkelijk werken tegen de kwaal waar ze voor zijn ontwikkeld, ook nog jaren gemonitord om te kijken of ze geen negatieve neveneffecten geven. Over positieve effecten hoor je nooit wat, nu is er natuurlijk een groot verschil tussen wetenschappelijk onderzoek of het wanhopig omarmen van een sprankje hoop, iets gevonden of ervaren te hebben.

Duivensport positief in het nieuws, vorige week een prima stukje promotie in het N.R.C. (krant) en tevens in een radio programma, deze week op dinsdagmiddag bij MAX op NPO 1 werd opnieuw onze sport in beeld gebracht. Bas Verkerk deed drie keer van zich spreken en bij de T.V. uitzending gaf ook onze kersverse voorzitter Maurice van der Kruk acte de presence. Leuke verfrissende beelden waarin onze sport positief in beeld werd gebracht. Zo moet het en je mag er van mij ook nog geld aan uitgeven om de promotie te betalen! In het verleden zijn er tonnen verspild aan rechtszaken, rekenbureau en onzinnige onderzoeken/ beleidsnota’s. Eindelijk wordt de sport nu eens gepromoot met de juiste p.r. en wanneer dit resulteert in nieuwe leden, hoop ik dat zij ook echt geholpen worden...in woord en daad en ze niet aan hun lot worden overgelaten.

Het weer voor zaterdag;

De wind zit in de noordhoek met een beetje oost later draaiend naar west, kracht 3 en oplopend naar 4. Het is ronduit KOUD en de temperatuur haalt met moeite de 10 graden. Het gaat een bewolkte dag worden met een kleine kans op lokaal ’n buitje. Met die kou is het zaak de duiven droog thuis te krijgen, zeker in combinatie met die pittige kopwind. Het lijkt er op dat er genoeg momenten komen dat het zonnetje er doorkomt, dus mogelijkheden tot lossen zijn er.  Het zal wel puzzelen en meten worden daarnaast zijn we ook niet de enige die Quievrain aandoen.

Zelf heb ik lopen te dubben, geef ik alles mee of alleen de duiven die zich tot nu toe hebben laten zien? Hoe zijn de omstandigheden zondag om ze eventueel op Numansdorp mee te geven. Andere wind, andere duiven…ik weet weinig of niets van mijn jaarlingen, wanneer de duiven droog thuis kunnen komen, zal die 4 uur kopwind ook geen ‘pijn’ doen.  Ze gaan mee!

Succes……………

Donderdagavond 23.00 uur. Mail van het I.W.B.

Goede avond,
Zaterdag en zondag worden maximum temperaturen verwacht van 8 graden.
Verder een NNO wind kracht 3-4.
Het IWB adviseert daarom een maximum vliegduur aan te houden van 3 uur voor de verste afstand voor de eerste duiven.
Dat betekent bij 70 km/uur rond de 210 km.
Groet    Kees
Vrijdag 8.30 uur Afdeling 6 gaat naar Asse Zelik!  

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk