vrijdag 29 april 2016

Quievrain


18 #nieuwsvanachterdeduinen#

Zondag 24 april, rond een uur of negen heb ik de duivinnen bij de doffers weggehaald, want  ze mochten voor het eerst een nachtje bij elkaar blijven.  Het stond in de planning maar het kwam ook wel goed uit, de duivinnen marchanderen nog niet helemaal top, worden toch al wat weelderig,  toon ze niet op de dag van inkorven en het was zaterdag een koude dag dus naast mijn voornemen het te doen, ook nog genoeg andere redenen om het woord bij de daad te voegen.  Alle duivinnen weg gepakt, geïnspecteerd en gelijk even in een bad gedompeld. De jonge duiven klep had ik open gezet en de duiven draaiden hun rondjes, tijdens het onderdompelen van de eerste duivinnen keek ik af en toe in de lucht en plots werd het wel heel ‘zwart’, niet veel later stond ik dus duivinnen te badderen en kreeg  ik zelf en mijn jonge duiven de hagelstenen om mijn oren. De gehele zondag bleven deze bijzondere omstandigheden, zonnetje met hagelstenen. De doffers kregen in de middag de gelegenheid een bad te nemen en in een mum van tijd zat de meute er in.
Zaterdag zijn de duiven vlot en compact thuis gekomen en hebben niets te lijden gehad van de koude kopwind mede omdat ze geen ‘regen’ onderweg zijn tegen gekomen.  Nattigheid en kou doet de duiven niet goed maar alleen lage temperaturen kunnen ze goed verteren.   Uiteraard heb ik al weer een blik geworpen op de vooruitzichten en de eerste dagen van de week zijn opnieuw koud en heel wisselvallig, naar het weekend toe gaat de temperatuur wat oplopen, draait de wind van zuidwest naar uiteindelijk noord?. We zullen het beleven maar met de kou de komende dagen weet ik dat het bij de duiven energie vreet en aangezien de hokken ook nog openstaan is het zaak de duiven genoeg brandstof te geven.

Ik kom nog even terug op vorige week vrijdag en zaterdagavond,  vrijdag tijdens het inkorven kwam een journalist en fotograaf van het NH dagblad langs.  Onze penningmeester en stuwende kracht achter het in en uitlezen van onze E.C.S had voor de uitnodiging gezorgd. Het NH dagblad plaatst namelijk niet langer meer de uitslagen van postduiven. Reden;  het is niet interessant genoeg, nu kunnen we ons abonnement opzeggen maar Jack Spaansen heeft ze uitgenodigd om een reportage over de duivensport te maken. Ze zijn een uurtje geweest, kopje koffie in de kantine, kijkje op het kantoor, vervolgens gekeken bij het inkorven hoe de duiven over de antenne worden gehaald en uiteindelijk door de trailer zijn opgehaald. Hopelijk wordt het een leuk stukje promotie!

*

Zaterdagavond werden we allemaal, bij het klok uitslaan, verrast met een grote punt vlaai. De firma van Someren had voor deze geste gezorgd, een blijk van waardering dat onze Duivenmarkt ook voor hun bedrijf een succes is geweest. Terug na deze week.

Dinsdag bezoek van Richard Visscher uit Glanerbrug, ik ken Richard al wat jaartjes en samen met Steef maar ook met broer Peter zijn we  jaren geleden bij Richard op bezoek geweest. Richard nu uitgenodigd een keertje naar Noord-Holland te komen en een bezoekje aan Lex Udo te brengen. Ook de duiven in Heemskerk werden bekeken.  Klapstuk vond ik de ‘41’ bij Lex, adembenemende conditie, 2 weken achtereen de eerste in het Rayon! Wat een beauty een supertje en daar draait het om! Geweldige dag en tijd te kort.
 

*

Donderdag, de jonge duiven met het ‘kwastje’ gevaccineerd tegen pokken. Vorige week waren ze aan de beurt voor de verplichte ‘paramixo’ vaccinatie en van enige terugval was geen sprake dus  donderdag de laatste vaccinatie in hun nog jonge leventje.  Begin mei gaan we ze in de mand zetten en zullen we ze toch langzamerhand proberen klaar te stomen voor de eerste africhting met de trailer van 18 juni.  (De eerste wedvlucht is op 25 juni Minderhout en de 2e op 2 juli wederom Minderhout). Tussen28 mei en 18 juni mogen de rayons nog 2 africhtingen plannen maar eerlijk gezegd heb ik er geen vertrouwen in dat mijn Rayon dit gaat organiseren. Mogelijkheden genoeg want ze kunnen wellicht mee met een ander rayon of richting Numansdorp.  De jongen beginnen de laatste dagen spontaan te trainen maar wegtrekken is er nog niet bij maar de omstandigheden zijn natuurlijk verre van ideaal.

Koud, gure wind, hagelbuien en voor de tijd van het jaar lage temperaturen zijn de ingrediënten van deze week. De werkende liefhebber ziet bijna geen kans zijn de duiven te laten trainen, zelf kon ik wat afwijken van de ‘vaste’ tijden maar ik betwijfel het of het enige zin heeft gehad. We lijken wel gek, we zullen en we ’moeten’ de duiven laten trainen,  we ‘moeten’ ze vrijdag weer de mand in steken en dan weer hopen dat het zaterdag ‘meevalt’. Ik las op een Belgische site, de volgende koppen; Het lot blijven tarten, is niet het beste idee. We moeten ‘rampvluchten’ zoveel mogelijk uit de gazetten proberen te houden. Voor ze ons de sport de nek omdraaien, zouden we ‘dierenwelzijn’ niet beter een beetje meer te vriend houden?

Zelf ben ik echt geen haar beter want tegen beter weten in, probeer ik ze zo goed mogelijk voor te bereiden want wie weet valt het zaterdag  toch weer mee. De kick, de spanning blijft overheersen en ik vind het vitesse spelletje niet eens echt belangrijk en toch…. 

Donderdagmorgen de duivinnen eruit, redelijk weer, zelfs het zonnetje prikt er door heen. 8.30 uur de duivinnen naar binnen maar mis er nog 2 die aan de haal zijn. Toch de doffers los tegen 9.30 uur zie ik er 6 naar beneden komen en denk ‘haal ze binnen’, op het zelfde moment komen er hagelstenen naar beneden en de overige 14 doffers  en 2 duivinnen weg!!!!  De hagel bui werd gevolgd door natte sneeuw.  Rond 10.00 uur nog geen veer te zien zijn die duiven ‘gevlucht’ voor het noodweer, vliegen ze er om heen?  Om 10.15 uur toch maar naar mijn broer om de jongen te vaccineren en vertel ik het verhaal dat er nog 14 doffers en 2 duivinnen ergens rondvliegen.  Het zal ons allemaal weleens overkomen zijn maar het zat mij niet lekker. 11.15 kom ik thuis en gelukkig zit alles in het hok, incluis de 2 duivinnen. Ze hebben een extra handje voer gekregen, ben benieuwd hoe ze dit verteren…….
 

Brengt ons bij de vooruitzichten voor zaterdag; de wind draait en is westnoordwest. De Nederlandse kustlijn (N-H, Z-H, Zeeland) lijkt het droog te houden met regelmatig zonnetje/half bewolkt. Belgie lijkt nu het probleem te worden, zwaar bewolkt waar het zonnetje sporadisch doorheen kan komen en er valt regelmatig een buitje. We worden al 3 weken positief op de zaterdagmorgen verrast dus wie weet?  Het alternatief is zondag.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten