vrijdag 2 september 2016

35#nieuwsvanachterdeduinen#


35#nieuwsvanachterdeduinen#
Over afgelopen weekend ben ik niet tevreden, de scherpte is er duidelijk vanaf en zondag vroeg ik mij dan ook af ‘ heeft het zin nog een ploegje duiven klaar te maken voor Fontenay’. Het zijn verduisterde jongen van de 1e ronde,  ze zitten bij elkaar, slechts een paar koppeltjes maar geen nestjes, ze worden niet bijgelicht en……… de dek veertjes beginnen al te vallen. Ik ben duidelijk geen jonge duivenspecialist want die laat deze foutjes niet gebeuren.  Zal ik er nog een paar uitzoeken?  Ik heb mij begin dit jaar voorgenomen, ik doe mee’ dus ik zal mij nog één keer opladen’. Bij de oude duiven zal ik het moeten hebben van de doffers, die op een groot jong zitten. Kijken of ik daar nog wat extra motivatie op krijg.
Los daarvan moeten de zomerjongen het programma sowieso afmaken, de verwachting voor het weer moet wel bar en boos zijn wil ik ze thuishouden. Wanneer ik dit schrijf is het maandagmorgen, in Heemskerk valt wat motregen en de duiven vliegen wat plichtmatig hun rondjes. Wanneer ik een blik op de weerkaarten werp, kan ik niets anders constateren dat het er voor eind augustus/september prima uit ziet, gewoon lekker weer met temperaturen van rond de 25 graden,  wel alle dagen andere wind. Inmiddels staat de derde natour vlucht staat op het programma t.w. Asse Zellik. Het lijkt erop dat de wind uit de zuidwesthoek zal gaan waaien. Terwijl ik dit schrijf zie ik een bonte duif rond vliegen, hij valt op het hok en als een speer naar binnen. Een zomerjong van 2 weken geleden van de 1e Minderhout heeft de weg naar huis toch gevonden, blijf het bijzonder vinden.
Wetende dat de wind voornamelijk uit de zuidwesthoek zal waaien, heb ik de duiven de eerste dagen toch wat teruggenomen en laat ik de supplementen en vetten deze week geheel achterwege. Ze krijgen goed voer met wat gerst erin en dat is gelijk de graatmeter of ze genoeg hebben, deze week hebben ze 1 keer een lapje van een 25 kilometer gekregen. Voor mijn gevoel is het niet voldoende,  wel krijtwitte koppen, droge oogjes,  ze voelen licht en gezwollen aan maar er staat geen spanning meer op en ik schreef al eerder, het dek begint los te komen. Met deze conditie kunnen ze makkelijk 450 kilometer aan, zeker met wind op de staart en droogweer, thuiskomen doen ze maar kopvliegen? Ik denk het niet, sterker ik weet het wel zeker.
Bij de 12 koppels oude duiven zullen de doffers het moeten doen met groot jong in de pan, duivinnen tegen eierleggen aan, ook hier afwachten.
Donderdagavond 15 jonge duiven in gekorfd voor Fontenay.  Samen met een clubgenoot reed ik naar Santpoort, jaren geleden was ik daar voor het laatst geweest en ik moet zeggen dat er in mijn ogen niets is veranderd, dan hebben we in Heemskerk toch maar een mooi, modern, ruim clubgebouw met een geweldige parkeerplaats.
Nummertje trekken en gezien de lange duur voordat ik aan de beurt was, had men klaarblijkelijk niet gerekend op een grote opkomst. Komt natuurlijk bij dat er nogal wat duifjes van de marathon mannen worden ingekorfd en die zijn vaak niet gechipt dus……gummi om, lijsten invullen en dat werkt vertragend. Gaan ze de duiven klokken?  Ik ken een paar van die mannen die het zeker niet doen, leren en afstand maken en niet zo kinderachtig zijn is het credo. Kreeg er bijna een gevoel van spijt van dat ik mijn andere jonge duiven thuis had laten zitten. Deze gaan trouwens wel mee naar Asse Zellik.
Net toen ik het vrachtgeld had voldaan, kwam de wagen van Afdeling 5 voorrijden, een kleine handzame vrachtwagen maar groot genoeg om alle geparkeerde auto’s vast te zetten. Gelukkig was de chauffeur bereidt zijn vrachtwagen even op de ventweg te parkeren, zodat we huiswaarts konden keren. In de wagen, terug naar huis, zaten we nog even te rekenen, zeker 7 leden van P.V. Heemskerk gezien met ongeveer zo’n 150 duiven op een totaal van 34 inkorvers en 504 wedstrijdduiven zijn we (Heemskerk) prima vertegenwoordigd..
Wat kunnen we van het weer verwachten? Frankrijk, goede omstandigheden en de duiven beginnen misschien met wat kopwind, later zuidwestelijk tot w.z.w. Belgie in de ochtend wat bewolkt maar naar het middaguur wordt het prima. In Nederland langs de kust in de ochtend, bewolkt met wat regen en rond de middag komt het zonnetje er door. Het zijn maar voorspellingen/verwachtingen en wie weet is het in de ochtend wat eerder ’goed’.  Los gaan ze zeker met deze verwachtingen…………….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After