donderdag 28 augustus 2014

Nanteuil

De zondag begon gelijk weer met de voorbereiding voor Nanteuil maar eerlijk gezegd al met grote twijfel. Ik kijk heel realistisch naar de uitslagen en kijk ik dan kritisch naar mijn eigen prestaties komen mijn duiven gewoon te kort. Ik had moeten bijlichten, absoluut 'n must maar daarnaast hebben we al 14 dagen te maken met regen, heel veel regen en niet alleen tijdens de vluchten. Ik speel mijn jonge duiven in open rennen, niets mis mee in de warme zomermaanden, volop frisse lucht. Nu echter is het gewoon te nat, de duiven zien er super uit, trainen fantastisch en komen 'goed' naar huis maar net niet rap genoeg naar mijn zin. Kan ook niet want je hebt wel forme nodig en wanneer die er niet op zit en we hebben deze week ook weer vrij veel regen en op de zaterdag is het opnieuw onbestendig, dan pas ik er voor. In de club en rayon is geen eer meer te behalen, hooguit 'n vroege klassering in de Afdeling zou nog mooi zijn, maar de verwachting is wederom zuidwest en dan ben je gewoon kansloos. Niets mis mee want dat hoort er ook bij.

Het positieve van afgelopen weken is dat er weinig duiven werden verspeeld (bij de meeste liefhebbers) ondanks de soms erbarmelijke slechte omstandigheden. Er staan in 2014 t.o.v 2013 op het einde van de jonge duiven vluchten veel meer duiven in concours en ook op de natour wordt nog volop met jonge duiven gespeeld. Gelukkig maar want op veel hokken moeten nogal wat lege plekken opgevuld worden. Zelf heb ik geen noemenswaardige verliezen geleden, toch zal de vliegploeg verfrist worden met ruim 60% jonge duiven en gelukkig heb ik die dit jaar ruim voorhanden en ze zijn beter afgericht dan ooit te voren. Zo'n 27 jaarlingen mogen in 2014 hun kunsten gaan vertonen, allemaal 2x twee nachten mand meegemaakt en hopelijk (ik weet het wel zeker) zitten er wat bruikbare duiven tussen. Want laten we eerlijk zijn wanneer je geen vertrouwen hebt in je duiven kun je wel stoppen. Van de 21 koppels oude waarmee gestart is, bleven er na het seizoen 17 over. Van de 44 jonge duiven bleven er na 'opruiming' en verspelen 34 over. Uiteindelijk mogen er slechts 7 oude doffers blijven en worden aangevuld met 13 jonge doffers en dan zijn de 20 broedhokken voor 2015 weer bezet. Bij de oude duivinnen mogen er 11 blijven en worden aangevuld met 14 jonge duivinnen. 5 'over de hand' die ik als 'non' kan spelen. De vliegploeg voor 2015 is in grote lijnen al geformeerd, nu nog goed de rui en de winter door helpen. Ook dat is weer 'n uitdaging en heb ik zo mijn gedachten over.

Donderdag,
De vooruitzichten voor zaterdag zijn, laat ik het diplomatiek zeggen, niet echt florissant voor Nederland. De kustprovincies zwaarbewolkt met wat lichte regen. Frankrijk en België zien er 'n stuk beter uit. Onderweg zullen ze ongetwijfeld de onvermijdelijke bui wel weer op hun kop krijgen. Toch verwacht ik voor deze ervaren jonge duiven geen problemen. Aandachtspunt is dus wel 'n front wat precies over zuid Nederland kan/zal liggen.

Ik heb meer te verliezen dan te winnen dus ze blijven mooi thuis. Vandaag dan ook gelijk  de voorlaatste selectie door gevoerd, die mogen blijven ( 45 stuks), zitten nu tot eind november lekker bij elkaar. De laatste jonge duiven uit de kweekduiven zijn opgehaald en ik heb de kwekers ook onmiddellijk uitelkaar getrokken even 4 maanden rust. Het is klaar, finisht, het seizoen zit erop.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten