Africhting & Peronne


Het oude duivenseizoen zit erop en we kunnen de balans opmaken, zelf heb ik  4 weken geleden  een  eerste schifting gedaan en voor 2016 heb ik mijn planning/programma in grote lijnen klaar, maar eerst nog bezien hoe de jonge duiven het er van af gaan brengen. Hier zitten nogal wat duifjes tussen uit nieuwe lijnen, zo heb ik wat duiven uit te testen van Theo Zwanenburg, de man (kweker) achter de duiven van Ron Kuilman. Ron is dit jaar dagfond kampioen van rayon B geworden, Ron en Theo nog van harte. Ook heb ik wat jongen zitten uit duiven die bij Lau Hoffman vandaan komen en uit ’n fantastische duivin van Peter Crans.  Kijken wat we er van overhouden en dan uittesten als jaarling. Volgend jaar wil ik zo’n 20 weduwnaars houden, die ik op de vitesse en midfond wil inzetten en slechts mondjesmaat op de dagfond zal spelen,  bij de duivinnen heb ik wat meer ruimte en mag de ploeg uit 25 stuks en maximaal uit 30 stuks bestaan, de dames zijn voornamelijk voor de dagfond bestemd. Bij de duivinnen heb ik dit jaar bijna geen verliezen gekend en ze komen ook wat beter door op de dagfond. De aanpassingen gedaan aan het weduwnaarshok eind 2014 hebben dit jaar ‘goed’ uitgepakt vandaar dat ik de mannen nu met ’n gerust hart kan inzetten op de vluchten.

De duiven voor 2016 moeten me natuurlijk wel aanstaan maar ik zal veel nieuwkomers de ruimte geven en uittesten. Uiteraard blijven mijn Steef Duijn/Martin van Zon duiven mijn basis.

Jarenlang heb ik mijn duiven niet gespeeld op de nalijn maar dit jaar ga ik het toch weer ’n keertje proberen.  Ze hebben dit jaar zo’n 2000 kilometer minder in de ‘vleugels’ en waar ik de afgelopen jaren zag en voelde dat de ‘rek’ eruit was, voelen ze nu nog prima aan. 13 koppels heb ik nog zitten want 1 doffer streek de zeilen en lag dood in het hok. Deze was zondag de laatste van de africhting uit Numansdorp en waarschijnlijk ergens tegen aan geknald want eind van de middag vond ik hem dood op de vloer. Jammer ’n volle broer van mijn ‘17’ en het was geen ‘verkeerde’ maar ook dit kan gebeuren.

Vrijdag kunnen oud en jong mee voor de eerste en enige africhting en mochten er ’n paar koppels nog eieren moeten leggen of ik kan ze niet verleggen, kunnen ze altijd nog zondag naar Numansdorp. (de laatste keer dat ze dit jaar in Noordwijk rijden) Ook gaan de 41 jonge duiven mee, ze zijn ‘n 5 tal keren weggebracht, maar nooit verder dan 25 kilometer tot nu toe komen ze allemaal nog steeds terug al hebben er ’n aantal daar wel ’n dagje extra overgedaan. Leren , leren en leren is het credo en pas na de eerste 2 vluchten zal ik ze chippen zodat ik ze met behulp van de klok in de gaten kan houden.

Voor de jonge duiven specialisten gaat het echte werk nu beginnen, het kaf is van het koren gescheiden en er volgen nog 4 vluchten met 2 nachten mand met als toetje nog ’n semi-nationaal. Dus voor de mannen die ze goed hebben zitten zelfs nog 5 prachtige vluchten. Allemaal vluchten onder de 500 kilometer maar dat is niet anders.

We beginnen deze week met Peronne, voor mij ’n afstand van rond de 315 kilometer. Door omstandigheden al de tweede vlucht met ‘n extra nachtje dus de meeste hebben al  wat ervaring . Hopelijk zitten de weergoden ons mee en krijgen de duiven mooie omstandigheden.  De meeste duiven hebben nu wel de nodige ervaring opgedaan en zullen niet meer zo snel achterblijven mits ze natuurlijk gezond zijn en aan dit laatste wil het nog wel eens schorten. In deze tijd zijn het vooral de ‘natte’ oogjes die opspelen wat vaak uitmond in One Eye Cold en vliesjes.  Zelfs bij je oude duiven zie je dit verschijnsel ook! 

Vorige week schreef ik over het product wat wordt gebruikt in de trailers en door het drinkwater gaat. Een oplettende lezer attendeerde mij erop dat de clubs dit ook eigenlijk moeten/kunnen gebruiken. In mijn eigen club gebruiken we de lange blauwe drinkgoten en hangen ze na gebruik wel netjes te drogen maar de besmetting start al als de eerste de beste ‘vuilak’ zijn kop in de drinkgoot steekt.

DF3000 te bestellen bij Vet-Schroeder + Tollisan  045 5446061

De weersverwachtingen voor de zaterdag.

We krijgen te maken met ’n kalme noordwestelijke wind, licht tot half bewolkt en droog. Alleen in het oosten van Belgie en noordoosten van Frankrijk ligt ’n frontale storing die voor wat regen kan zorgen in de vroege ochtend. Wij zullen daar geen last van hebben. De zichten zijn al in de vroege ochtend goed en naar verwachting zal de inversie al rond 8.30 uur opgelost zijn. Kortom het ziet er vooralsnog prima uit. (bron Zimoa)  

De volgende wijzigingen (lossingsplaatsen) heeft het bestuur doorgevoerd dit vanwege het niet geschikt zijn als lossingsplaats.
Zaterdag 8 augustus Meerkerk (africhting) de duiven worden per rayon gelost handmatig, A-C-D.
Zaterdag 8 augustus Gorinchem (africhting) de duiven worden per rayon gelost handmatig B-E-F.
15 augustus Roye wordt Morlincourt
22 augustus Breteuil wordt Pont St Max
29 augustus Nanteuil wordt Pont St Max
29 augustus Wolvertem (nalijn) wordt Asse Zellik 

Reacties