vrijdag 28 augustus 2015

de lossingen


Het was me wel weer ’n weekje met al die verschillende weeromstandigheden met als hoogtepunt woensdagavond, toen brak de ‘pleuris’ boven Heemskerk uit met bliksem en donder, gevolg geruime tijd geen stroom en zelf even geen kraanwater.  Uiteraard was ook het licht in het duivenhok uit (waar je al niet aan denkt). Het is niet anders, we kunnen er niets aan veranderen en eenmalig ’n uurtje of twee minder zal toch niet zoveel uitmaken?  Donderdag is dan ook wederom zo’n wisselvallige dag vol met buien met de vraag 'wanneer kunnen ze er even uit om te trainen'. Vrijdag en zaterdag  zijn weer prima.
Wij duivenmelkers zijn natuurlijk nooit tevreden want er zit zaterdag misschien opnieuw oost in de wind, Afdeling 5 anticipeert op deze omstandigheden en woensdagavond kun je op de site lezen dat zij oostelijker gaan lossen.  Zij doen dit niet voor niets want vorige week was die vroege lossing in Quievrain nu niet direct ’n succes maar dat was dan ook wel weer zo’n beruchte vroege lossing (inversie).  Is deze move geen mosterd na de maaltijd ?  De vraag is; is het zaterdag nodig, waait de wind echt zo oostelijk?  Donderdagavond toch nog even contact opgenomen, vrijdagmorgen nog eens naar de sites gekeken, de voorzitter bijgepraat en eerlijk gezegd, het maakt mij  voor zaterdag  niet veel uit. Het Bestuur beslist!  De wind is zuidoost, maximaal kracht 2, in Belgie Z.Z.O., in Zuid-Holland veelal zuid en in Noord- Holland zelfs met wat west er in. Moet je dan zo’n move maken?  Wij, lossingsmannen maken en nemen deze beslissing niet, wij moeten zorgen dat de duiven netjes naar huis komen en dat gaat vast wel lukken wanneer er geen gekke dingen gebeuren.

De wagen, ruim 150 boxen is rond het middaguur in Pont St Max gearriveerd, waar inmiddels ook afdeling 12 is aangekomen. De hoeveelheid duiven is aan de magere kant A 389 B 614 C 417 D 165 E 411 F 816, het is niet anders, laten we hopen dat deze duiven ’n mooie vlucht krijgen.

In Heemskerk voor Pont St Max 112 duiven (+46 invliegers) en voor Asse-Zelik 340 (+160 invliegers),zelf heb ik 20 oude duiven mee, 12 duivinnen en 8 doffers, bij de jonge duiven heb ik er ’n paar thuis moeten houden maar zijn er 28 mee.


Update zaterdag 7.00 uur.

De 3 wagens zijn om 2.45 uur in Asse Zelik aangekomen.
In de ochtend eerst nog wat mindere zichten en ’n behoorlijke grondinversie, verder ligt er ’n inactief warmte front over de vlieglijn, deze beweegt zich naar het noorden. We zullen moeten wachten met het lossen tot het verschil van temperatuur voor en achter het front gelijk is. Het I.W.B. (kees Elzinga) blijft dit op de voet volgen.  Onze duiven gaan zeker niet voor 10.00 uur los.

Update 9.00 uur

Laatste nieuws van I.W.B.

Het front ligt op de lijn: Luxenburg-Chaslons-Parijs-- Le Mans-Nantes.
De losplaatsen: Fontenay, Sens, Gien en Troyes liggen ten zuid ervan.
Die moeten door het front. Volgens Meteogroup zeer verraderlijk.
Verder naar het noorden is er nog even tijd.
Grondinversie opgelost bij 18-19 graden.Zicht aan de oostkant van Belgie en oost- en noordoost-ederland plaatselijk wat minder.

In Pont St Max zijn al duiven gelost van andere afdelingen. Zoals U kunt lezen hebben wij geen ‘last ‘ van het front, worden de zichten beter en lost de inversie snel op.

Wij zien de duiven van de afdelingen Kuststrook en Zeeland  prima vertrekken, wel komt er wat meer bewolking aan. In overleg met de hoofdconvoyeur is besloten de duiven om 9.00 uur te lossen.  De duiven zijn prima vertrokken

In Asse Zelik zijn de omstandigheden prima, toch wachten wij tot de ‘grondinversie’ opgelost is en blijft de verwachting dat wij rond 10.00 uur mogelijk lossen.

Update 10.00 uur

In Asse-Zelik zijn de duiven om 10.00 uur gelost, prima vertrek.

Veel succes en mooi weekend, de lossingscommissie.

Het zijn 2 prachtig mooie vluchten geworden met vlotte aankomsten en weinig tot geen achterblijvers!  Complimenten aan de convoyeurs, ik heb duiven in mijn handen gekregen die Pont St Max hebben gevlogen, die niets maar dan ook niets hebben ingeleverd. Ook wel weer eens lekker dat zo'n vlucht 'lekker' verloopt. De duiven uit Asse Zelik kwamen als raketten thuis en binnen 'n mum van tijd waren ze thuis. Ook voor de zomerjongen was dit 'n vluchtje die goed voor het zelfvertrouwen was. Kortom 2 heerlijke vluchten.

In Heemskerk vallen de eerste  duiven uit Pont St Max bij Siem Durge om 13.46.10 op de kortste afstand en op de verste afstand bij Willem Geerlofs op 13.47.43 ( verschil in afstand rond de 2600 meter)

Van Asse Zelik vallen de duiven om 12.04.03 op de kortste afstand en om 12.05.18 op de verste afstand. De snelste maakt rond de 1474 meter. De snelste vallen bij mezelf, Gerrit de Boer, Peter Nijman en Henk Beentjes...................

Vanavond/morgen de Day After.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten