donderdag 3 mei 2012

Op naar Morlincourt


Op naar Morlincourt

Ja, onze eerste Midfond vlucht staat a.s. zaterdag alweer op het programma en op al deze midfond vluchten is het op donderdag inkorven. Nieuwe kansen voor iedereen, voor sommige ligt het vitesse kampioenschap totaal aan diggelen en zij zullen toch vol goede moed opnieuw moeten in stappen. Reken maar dat het frustrerend is, als je er alles aan doet en het ‘lek’ niet boven water krijgt of een super slechte uitslag maakt en weg kampioenschap! Regen en storing kunnen van ’n topvlieger een laatkomer maken en dan is het te hopen dat we weer eens ‘echt’ duivenweer krijgen en men zich kan revancheren.

Voor veel dagfond liefhebbers/specialisten gaat het nu ook wat serieuzer worden, want na komend weekend staat de 1e vlucht geprogrammeerd.

Zelf speel ik alle oude duiven vluchten al vind ik de dagfond vluchten het mooist. Dit jaar heb ik 1 hok weduwnaars speciaal voor de dagfond, ze zitten niet in het volle licht maar ze moeten (indien gezond) wel alle weken mee. Dit hok (duiven) komt trouwens tot nu toe het beste af, dat met de ‘handrem’ spelen is dus aan mij of beter aan de duiven niet besteed. De pennenrui vertragen waardoor ze de laatste vluchten nog een ‘volle’ vleugel hebben daar doe ik het voor. Nu maar hopen en vertrouwen dat ze de kwaliteit er voor hebben en dat het werkt.

Echt kopspelen is er tot nu toe niet bij maar de prijs percentages zijn goed. Ik schreef hierboven al, 1 hok nog steeds in het ‘donker’, 1 hok, dat nu pas op ‘weduwschap’ staat en de duivinnen in de ‘ren’ hebben het vergeleken bij vorig jaar gewoon ’n stuk kouder. Tot nu toe slechts 1 duif ( jaarling doffer) achter gebleven. Ik heb dus eigenlijk geen reden tot mopperen, maar ja het kan en moet altijd beter…

We gaan vanaf nu, proberen de trainingen wat te intensiveren en dat hoeft van mij niet eens in tijd maar de duivinnen moeten harder gaan trainen en dat is wat anders dan langer. De doffers moeten uit elkaar gaan spatten, maar ik realiseer me ook dat veel zal afhangen van de temperatuur en op een paar uitzonderingen (dagen) na, is het gewoon nog steeds te koud geweest. Ondertussen blijven zorgen dat ze strak en gezond zijn. Gezond blijven dat is bij mij weerstand opbouwen en verhogen en daar heb ik zo mijn eigen ideeën en producten voor. Vervolgens om de week naar de dierenarts voor ’n check, kijken of we nog steeds op het goede spoor zitten.

Dinsdag naar Pedro met 6 duiven en wederom alle keeltjes schoon. De zelfde dag werd ik gebeld door een sportvriend, die ook voor controle was geweest met zijn duifjes, de duiven hebben 2 dagen mand gehad en hij was nieuwsgierig. Schoon! Goed en leuk te horen en verstandig. Hij kan ze met ’n gerust hart opnieuw inkorven. 2 andere liefhebbers, beide uit andere Rayons, maakten ook ’n goede uitslag en ’n prima prijspercentage. Ook zij zijn gaan geloven in weerstand opbouwen/verhogen en zijn daarnaast en misschien mede hierdoor ook weer fanatiek en enthousiast geworden. De prestaties laten zien dat ze goed bezig zijn maar ook zij weten inmiddels dat je de vinger aan de pols moet houden, zeker bij 2 dagen mand. Als je weet dat bij veel verenigingen de duiven over diverse manden worden verdeeld, zou je het zomaar kunnen oplopen. In onze club kunnen en mogen je duiven in 1 mand en in mijn geval kunnen er vaak maar een paar ‘vreemde’ duiven bij, de kans op besmetting neemt dan fors af. Meten is weten dus gewoon regelmatig de boel checken.

Voor zaterdag zijn de vooruitzichten zwaar bewolkt, opnieuw veel te koud voor de tijd van het jaar en de wind waait uit het noord/oosten. Alle ingrediënten voor een pittig vluchtje, dus alleen de duiven die tiptop in orde zijn, gaan mee. (Volgende week ’n dubbelvlucht!)

Mijn jonge duiven van de 1e ronde beginnen aardig rond te vliegen, inmiddels heb ik er al 2 uitgeselecteerd en ik heb er nog 2 op het oog. Met 26 begonnen, dus de teller staat deze week op 22. Inmiddels heb ik er al weer 14 bijgezet. Met deze 35/36 ga ik het jonge duiven seizoen in. Begin volgende week komen er nog 20 bij maar deze zijn voor de natour. Volgende week krijgen ze ook gelijk de enting tegen paramixo en pokken. Met zo’n 55 duifjes zit de ren ook wel vol, er komt dan ook niets meer bij er gaat alleen maar af. Vorige week begonnen met licht voer en ze staan inmiddels ’n uur in de lucht, de duiven die ik vorige week heb bijgezet krijgen dus geen zwaar voer en hiermee hoop ik ook dat ze wat sneller op de vleugels gaan.

Mijn jonge duiven krijgen wanneer begin volgende week de laatste erbij zijn geplaatst een geelkuur, het is tekort dag om ze op ’n natuurlijke wijze ‘schoon’ te krijgen…… 1 juni 1e africhting! Dit doe ik geheel tegen mijn principe in, maar nood breekt wetten. Ik ben in tijdsnood gekomen en jonge duiven die niet tiptop in orde zijn daar is weinig mee aan te vangen en raak je alleen maar kwijt. Ik ga er toch met ‘n 30 tal proberen te spelen en gelijk vorig jaar zie ik wel waar het schip strand, de meeste hebben namelijk al 2 pennetjes gegooid.

Donderdag, samen met broer Peter naar de Eijerkampen, eerst heb ik de duiven verzorgd en eind van de middag krijgen ze dan het laatste voer. Tussendoor dus naar Brummen, broer heeft ’n duifje gekocht en ik vind het leuk om mee te gaan, kan ik ook niet te veel in mijn hok komen!



Iedereen veel wijsheid voor donderdagavond en succes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LENNIK