woensdag 16 juli 2014

Bourges en Meer. Wake up call 2

De afgelopen dagen heerlijk weer maar wij duivenliefhebbers kijken toch alweer met 'n scheef oog naar de verwachtingen voor komend weekend. Wij kunnen kort zijn; warm/heet tot 34 graden en O.Z.O. wind.

Laten we maar met Bourges beginnen, in Frankrijk ligt 'n regen front aan de westkant, langzaam trekt dat zaterdag naar midden Frankrijk op en we zullen daar toch alert op moeten wezen. Met regen lossen is geen optie, neen we moeten los, ook al vanwege de warmte, zo vroeg mogelijk en dus moeten we op het juiste moment op de goede plek staan. (zondag vanwege het weer is lossen geen optie). In België is het droog en warm, Nederland, droog en snikheet!

Ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat het I.W.B. en N.P.O. beslissen. In de eindrapportage van het wis en was onderzoek 2008 valt 29 graden en hoger en hittegolf onder RISICO factor geeft 'n risico op 'n moeizame/slechte thuiskomst.

Mijn advies, vrijdag inkorven (2 chauffeurs op de wagen) en inkorten naar hooguit 450 kilometer.
Het donderdag inkorven blijkt inmiddels sowieso geen optie te zijn omdat er in het verleden fouten mee zijn gemaakt. (verkeerde manden meegegeven en nog meer domme acties)

De jonge duiven, natuurlijk iedereen adviseren, zorg dat je jonge duiven drinken, geef ze geweld voer, zorg voor 'n volle krop water bij het inkorven, verminder de hoeveelheid duiven in de mand.
We zitten gelukkig niet op 'n 'grote' afstand en zodra de inversie rond 9.00 uur zo goed als verdwenen is en er geen heiigheid/mist is, gelijk beginnen met lossen.

Vandaag, woensdag hoor ik alweer desastreuze berichten over africhtingen met de jonge duiven, wanneer stopt het eens.

U leest, we zijn al aan het denken wat het beste scenario is, code rood zou het ons wel makkelijker maken en is ook naar mijn mening terecht wanneer je de aanbevelingen er nog eens op na slaat. Natuurlijk staan de marathon mannen weer op hun achterste benen, gaat er weer zo'n heroïsche vlucht met de koperen ploert verloren. Maak je voor die duiven maar 'n uitzondering, de liefhebbers hebben voor deze vluchten duiven gekweekt. Diervriendelijk, ik denk het niet.

Je mag uiteraard zelf beslissen om mee te geven, niets moet. Ben nieuwsgierig of er actie ondernomen gaat worden............................

***********************************************************************************
Woensdagavond 19.30 uur

A.S. zaterdag staan Bourges en Meer op het programma.
Vandaag woensdag is er veelvuldig overleg geweest met elkaar, ook het I.W.B. heeft 'n standpunt ingenomen wat op S.B.S is te lezen.
Donderdag gaan wij inkorven voor 'n vlucht < 500 kilometer voor de kortste afstand zodat we voldoen aan de criteria van de landelijke kampioenschappen. In Frankrijk krijgen we, zaterdag, te maken met 'n regenfront dat vanuit het westen langzaam naar het midden van Frankrijk trekt. Het lijkt ons dan ook verstandig wanneer het regenfront sneller optrekt, 'n lossingsplaats te zoeken wat oostelijk gelegen is. Vrijdag zullen wij nogmaals alles zorgvuldig bestuderen en de wagens naar de juiste lossingsplaats dirigeren. Vrijdag, eind van de middag kunnen wij U mededelen waar wij staan!
De afdeling zet voor deze vlucht 'n grote wagen in, zodat de boven en onder kant bij het beladen vrij blijven en de manden ook met tussenruimte geplaatst kunnen worden. Wij adviseren ook de hoeveelheid duiven in de mand aan te passen. Het moge duidelijk zijn dat er voldoende water en eten meegaat. Tenslotte; het is uw eigen beslissing om mee te doen.

De jonge/oude duiven Meer, het bestuur zal morgenmiddag/avond (donderdag) 'n besluit nemen. Wij willen absoluut zeker zijn van het weer en wind om tot 'n weloverwogen beslissing te komen
Uiteraard kunt U de beslissing/besluit op het lossingsblog vernemen.
********************************************************************************

Laatste nieuws, vrijdag 16.00 uur
Het concours met de jonge/oude duiven van uit Meer is afgelast.
De warmte en niet de zekerheid dat we verantwoord 'vroeg' kunnen lossen vanwege de inversie zijn de hoofdredenen om de vlucht(en) te annuleren.
*********************************************************************************
Nu nog wat extra informatie.
Mede door de verwachting dat zaterdag de wind uit de oosthoek zou waaien was het besluit al genomen dat er in Meer niet gelost zou worden maar dat Lommel de lossingsplaats werd.
Niet bij alle besluiten wijzen de neuzen de zelfde kant op. 'n goed verstaander heeft maar 'n half woord nodig.
Het uiteindelijk annuleren van de vlucht kan ik echter wel onderschrijven want de kans dat we daar te maken krijgen met hardnekkige grondinversie is levensgroot aanwezig.
Dit boek kunnen we sluiten. U weet het vroegtijdig en wie weet zijn er nog liefhebbers die nu nog wat oude duiven extra willen meegeven op onze ingekorte dagfondvlucht.
Het lossingstation? Sens? morgen meer nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1e africhting