zaterdag 1 juni 2013

zaterdag 1 juni Soissons


Zaterdag 1 juni,

Donderdagavond hebben we 44 duiven ingekorfd, 28 duivinnen en 16 doffers. Slechts 5 doffers mochten thuis blijven. De vooruitzichten waren donderdag ‘goed’, al staat er wel ’n stevig kopwind maar deze omstandigheden zie ik juist graag. Voor veel jaarlingen is het de eerste keer 2 dagen mand en dus ‘moeten’ ze dus wel mee.  De duiven waren stuk voor stuk prima in orde dus ze mogen het laten zien vandaag. Bij onze club staan ruim 530 duiven in concours.

Gisteren heb ik geschreven dat ik “het jonge duiven weerbericht” tot 21 juni zal verzorgen. Gisteren ook gelijk al ’n beginnetje op de site en zelf heb ik de proef op de som genomen. Mijn duiven zijn in februari/maart geboren, worden niet verduisterd en hebben op ’n enkeling na, geen gezondheidsproblemen gekend. De duiven zijn direct na het spenen streng geselecteerd en terug gebracht na ‘n 45 tal.. Hierna hebben nog enkele duiven de selectie niet doorstaan en slecht 1 duifje is van het hok verloren gegaan. De laatste maanden zitten er 41 in het hok.  Deze duiven zijn vorige week eerst gecontroleerd op hun gezondheid en prima in orde bevonden en omdat ze meer op het grasveld bivakkeerden dan in de lucht was ik al begonnen het voer wat ‘armer’ te maken en de bezem te hanteren om ze de lucht in te krijgen. Vorige week woensdag kwam Pedro ook langs om de duiven te vaccineren tegen paramixo/pokken. Deze entstof is van Pfizer en voldoet al 2 jaar  bij mij en broer Peter uitstekend.  U leest dat ik vrij laat mijn duiven vaccinneer maar daar heb ik zo mijn gedachten over maar altijd eerst ’n gezondheid check vooraf!  Duiven moeten 100% in orde zijn voordat je ’n aanslag op de weerstand pleegt. Afgelopen maandag vlogen ze goed  en dinsdag was ’n groot gedeelte zelfs langdurig uit het zicht. Deze dag was trouwens absoluut geen dag om je duiven af te richten, in mijn geval gingen de duiven zelf goed met de omstandigheden om en kwamen met ’n goed uur in kleine groepjes terug en vielen het hok en drinkbak aan, dan weet je dat ze er aan getrokken hebben. Woensdag en donderdag vlogen ze ook redelijk en gisteren durfde ik het wel aan om de proef op de som te nemen want je kunt het wel schrijven maar zelf doen is het beste bewijs. Mijn duiven hebben geen mand ‘vrees’ want wanneer ik mijn duiven in de hand neem, plaats ik ze even in de mand. Vrijdagmorgen gingen ze eerst ruim ’n uurtje los, ik roep ze dan binnen geef wat klein zaad en begin de duiven hierna te pakken. Wanneer het even kan laat ik mijn duiven  dus altijd eerst even trainen voordat ik ze ga africhten. Ze hebben dan gewoon meer trek naar het hok. Alle 41 in de mand en 5 kilometer verderop de duifjes los gelaten.  Bij thuiskomst zat de helft al in het hok en de rest liep in de tuin. Het begin is er en in de loop van komende week zal ik ze, tot 25 kilometer ver wegbrengen.

Terug naar de waan van de dag, de duiven zijn vrijdagmiddag om 16.00 uur in Soissons gearriveerd met 4 wagens.  De lossingsplaats is ’n groot probleem en ook ’n paar trailers hebben vastgezeten, uiteindelijk is de boel losgetrokken en netjes neergezet en de duiven verzorging gegeven. Zaterdag moet er gelost worden vanaf ’n landweggetje en zullen de trailer dus verplaatst moeten worden. Wij hebben het bestuur onmiddellijk toestemming gevraagd en gekregen te verkassen naar Morlincourt. Echter zou dit pas rond middennacht kunnen gebeuren vanwege het rijtijdenbesluit. Onze hoofdconvoyeur vond dit ’n slecht idee en vond het voor de rust van de duiven beter te blijven staan. Zaterdagmorgen zullen de wagen op de verharde weg gaan staan en worden opnieuw van water voorzien.  Dit heet ‘roeien met de riemen die je hebt en er het beste van maken”.  Jan vertelde het komt goed en kiest nu liever voor deze optie. Afdeling 11, koos deze week al voor ’n andere lossingsplaats en vrijdag verscheen er ’n artikel op PIPA over de lossingsplaats Morlincourt.  Het is triest met de lossingsplaatsen,  ’n schone taak voor de N.P.O. om voor 2014 de zaken ’n keer goed te regelen.

Momenteel 8.00 uur opnieuw contact gehad, voorlopig doen we even niets. Op MeteoConsult heb ik vrijdagavond  uitvoerig de bewolking, stratus en zichten bestudeerd en zou de vluchtlijn bij ’n lossing vanaf 10.00 uur pas mogelijk kunnen zijn. De stratus verdwijnt in Nederland pas rond 13.00 uur en slechts ’n smalle strook blijft langs de kustlijn de gehele dag hangen. De zichten zijn in Frankrijk rond 10.00 uur prima maar in Belgie zijn de zichten pas rond het middag uur optimaal, in Nederland  goed na 13.00 uur. Vanmorgen de gegevens opnieuw bestudeerd en deze zijn nagenoeg het zelfde gebleken.  Met Arie en Cor contact gehad en wij zien zeker wel mogelijkheden maar het liefst nog wat later.

> Weer en wind in de lossingsplaatsen en onderweg:
> Boven Noord-Frankrijk, Belgie en Nederland hangt er eerst veel lage
> stratus bewolking. Het is op sommige plaatsen enigszins nevelig. Aan het
> einde van de ochtend komen er vanuit Frankrijk geleidelijk opklaringen
> en trekt de stratus op tot cumulus. Net als gisteren is er in Frankrijk
> bij de lossingsplaatsen een verspreide bui mogelijk. Belgie en Nederland
> blijven droog.
>
> Wind: De noord- tot noordwestenwind wakkert overdag aan van vrij
> krachtig (20-30 km/u) naar krachtig (30-40 km/u) op 70m in de middag.
>
> Temperaturen zijn in ochtend 8 tot 11 graden. In de middag in
> Noord-Frankrijk 18 tot 21 graden. In Nederland en Belgie wordt het
> maximaal 17 tot 19 graden.
>
> Inversies: 400-500m. In de vroege ochtend een zwakke grond inversie op
> 50m die snel verdwijnt.

Wanneer deze verwachtingen allemaal kloppen moeten we dus zeker niet voor 10.30uur lossen!  
zichtlijnen Belgie rond 11.00 uur

zichtlijnen rond 12.00 uur

stratus rond 14.00 uur

stratus rond 17.00 uur
 
 
10.15 uur, de wagens worden klaargezet en we zijn voornemens om 11.00 uur te gaan lossen.
Inmiddels zijn al veel afdelingen gelost! Wij gaan voor wat meer zekerheid en ook in Noord-Holland wordt het pas later in de middag goed. Ook hebben we te maken gekregen met 'n magnetische storing vannacht van K6, de invloed op het weer is nihil maar voor de duiven?
Vandaar ook onze voorzichtigheid. Hopelijk om 11.00 uur het verlossende woord en mag de hoofdconvoyeur het mooiste moment kiezen.

Duiven los om 11.00 uur, prima vertrek en geen bijzonderheden.

De duiven zijn onder goede condities gelost, zo vertelde Jan Oussoren mij tijdens ons telefoongesprek rond 11.30 uur. Stralende blauwe lucht met ’n zonnetje. Ik heb Jan gevraagd te bellen wanneer ze op de hoogte Brussel/Antwerpen zijn want ik ben reuze nieuwsgierig hoe de omstandigheden in Belgie zijn. Waarom? Gewoon even checken of onze vermoedens juist waren, Afdeling Brabant lost niet voor niets pas om 13.00 uur in Chimay. Rond de middag begon het zonnetje door te komen in Berkenswoude (Zuid-Holland) In Heemskerk is het rond 14.00 uur nog  steeds zwaar bewolkt, het zonnetje wil wel maar het gaat niet lukken.  Om 14.30 uur in Katwijk aan Zee, miezerig weer (lage stratus). 15.00 uur Jan Oussoren aan de lijn, ze rijden bij de ring van Antwerpen en tot nu toe prachtig weer en  veel wind, wel ziet Jan dat het weer wat bedompter is waar ze heen rijden . De vlieglijn Frankrijk- Belgie is dus  goed geweest en de duiven krijgen in Nederland dus te maken met de lage, dikke bewolking. We zullen het wel zien en horen maar het wordt geen ‘makkie’.  De coordinaten die op de site van de N.P.O. staan zijn niet de juiste, de compuclub heeft wel de juiste  en heeft deze al ingevoerd.
Om 15.30 uur belde Martin van Zon, de duiven van jullie komen over, zitten wel gaten tussen! ( Martin pakt ze zelf trouwens fantastisch)
Het wachten kan beginnen, 16 minuten over vier komen er 2 tegelijk aanzetten, 2 duivinnen namelijk de 093 ’n volle zus van mijn ‘900’(dochter uit bonte Gilles) en mijn vaal duivinnetje de 173 ( vorig jaar mijn beste op de dagfond), beide vallen direct op het hok, de 093 klokt direct en het vaaltje gaat de lucht in en gaat boven op de nok van het huis zitten en klok ik uiteindelijk 4 minuten later. In de club begin ik met de 4e plaats. Henk Beentjes pakt de hoofdprijs en is tot nu toe de te kloppen man, fantastisch Henk gefeliciteerd! In het rayon pakt Gerrit Twaalfhoven de 1e plaats, helemaal top en Henk Zoontjes pakt 2-3-4 ook ’n vermelding waard.
Het is ’n taaie vlucht geworden met aardige ‘gaten’ in de aankomsten toch sluit het concours weer redelijk snel en in verhouding met andere Afdelingen weer buitengewoon rap. Toch zijn er ook nog wel weer wat duiven niet thuis, ook ik mis er nog ’n paar. Het gaat dit jaar niet allemaal vanzelf en volgens verwachting, af en toe snap ik er geen bal van!

Over de uitslag mag ik niet mopperen in de club 532 duiven 4-6-14-18-27-29 enz. Rayon 2116 duiven 17-24-38-43-72-80 enz.  We gaan de duiven klaar maken voor Orleans  en de 25 beste eruit zoeken. De overige mits goed in conditie mogen naar Nijvel

                    


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1e africhting