donderdag 20 juni 2013

Salbris en africhting jonge duiven


Deze week hebben we de duiven klaar gestoomd voor Salbris, zelf heb ik(nog) geen coordinaten en afstand maar ik schat het op zo’n 615 kilometer in. ( het ligt tussen Blois en ten westen van Bourges in) De duiven hebben begin van de week lekker kunnen genieten van de wat hogere temperaturen en dat doet ze zichtbaar goed.
Maandag stond de dierenarts weer op het programma en het eerste wat Pedro vroeg “waar was je nu, bij mijn 3e rondje”, afgelopen zondag was de Marquette loop en de deelnemers rennen voorbij ons huis en dan sta ik vrienden, familie en kennissen aan te moedigen. Ik dacht Pedro loopt de 14 kilometer ( 2 rondjes) maar neen, gewoon even de halve marathon in 1 uur en 35 minuten! Dus eerst even over hardlopen gepraat om vervolgens de 6 duiven aan ’n controle te onderwerpen. Uitslag was wederom prima en dat geeft ’n goed gevoel. Alle aandacht kan dan uit naar trainen, voeding en inschatten uit welke hoek de wind zal gaan waaien. Het zal ’n windje worden met zuid erin en wij gaan ‘n 9 tal doffers en 22 duivinnen klaarstomen. De overige oude duiven kunnen dan mooi mee met de jonge duiven africhting. Dinsdag en woensdag was het behoorlijk warm dus stond ik ’n uurtje vroeger op want anders wordt trainen alleen maar wat rondjes vliegen en dat schiet niet op. De rennen konden volop open staan en dan komt er genoeg verse lucht naar binnen. Dinsdagmiddag nam E.J ze ( de duivinnen) even mee naar Santpoort, stukje van niks en wanneer het maar even kan doen wij dit iedere week. Ze kwamen aanstormen, vielen op het dak en waren compleet de weg kwijt, bekken open om te ventileren/zweten. De zuidoostelijke droge wind en plotselinge vrij hoge temperatuur waren ze duidelijk niet gewoon. Toch kijk ik er kritisch na en woensdagmorgen heb ik ze allemaal ’n druppeltje in de ogen gedaan, gewoon voor mezelf even checken of de koppies schoon zijn. (woensdag was anders ’n rare dag en absoluut geen dag om je duiven af te richten) vrijdag en zaterdag zijn de temperaturen waarschijnlijk weer onder de 20 graden en is het opnieuw naar verwachting buiig. De mens begint te hoesten en te proesten bij dit soort wisselingen en ’n duif??

In ieder geval is de verwachting voor het weer vrij onbestendig. De temperaturen van rond de 18/20 graden is het probleem niet, de wind is uit de zuidwest hoek, ook ’n keer goed maar het is over de gehele vlieglijn buiig en de zondag is het geen haar beter!

De jonge duiven gaan allemaal mee, want er zal vast wel ’n droge periode zaterdag komen maar Salbris?????? Frankrijk is ook half bewolkt met regen buien, in Belgie idem dus wordt het passen en meten als we al ’n gaatje zien.

Op Salbris, gaan er nu waarschijnlijk 9 doffers en 16 duivinnen mee. Allemaal 2 jarige en oudere, wij hebben besloten onze jaarlingen niet te spelen ( misschien nog ’n enkeling), al beseffen we drommels goed dat met die ‘gekke’ omstandigheden jaarlingen soms dwars door de buien heen vliegen en je kunnen verrassen. Wij opteren toch voor ’n ervaren ploeg en wie weet krijgen we nog ’n keertje ’n dagfond vlucht met duivenweer en mogen de jaarlingen het laten zien! Allemaal veel wijsheid en succes.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op naar Duffel