vrijdag 27 juli 2012

ARRAS


Arras,

Arras daar gaan de jonge duiven heen, vrijdagavond. Goed besluit, na de enorme zeper van Chimay hebben de duifjes 1 dag extra respijt gekregen om bij te komen. Jonge duiven kunnen heel veel hebben maar ’n vluchtje tussendoor/terugzetten of dichterbij, om weer wat vertrouwen op te doen kan geen kwaad. Nu is het alleen te hopen dat het zaterdag ‘knap’ weer is. De vooruitzichten zijn in de vroege ochtend nog niet zo goed maar tegen  de middag ziet het er beter uit. Arras ligt natuurlijk ‘n stuk westelijker dan Chimay waardoor de kans toeneemt dat de bewolking eerder en beter wegtrekt. De duiven krijgen wel te maken met ’n stevige tegenwind.

Afgelopen week is het natuurlijk prachtig weer geweest, aan de oude duiven ‘weinig ’werk en eerlijk gezegd laat ik ze alleen in de vroege ochtend los. Met die warmte trainen ze toch niet en het hoeft ook niet. Eindelijk, voor het eerst dit jaar, staan mijn hokken/rennen helemaal open en krijgen de duiven tegen de warmte alle dagen een bad. Het verder opleren van de zomerjongen is gestokt, de afgelopen dagen was ‘killing’ om op te leren en wie weet kunnen we in het weekend weer herstarten.

De 1e selectie bij de oude duiven is doorgevoerd. 14 doffers zitten er nog en daar ga ik het weekend 14 duivinnetjes tegen aan zetten, die op de natour nog ’n paar vluchtjes mee kunnen.

Vrijdag maar eens kijken hoeveel jonkies mee kunnen, er moeten wel veren aan zitten maar ook die koppies moeten schoon zijn want met dat warme weer moet je goed opletten.



Vrijdagmorgen weer Allicine opgehaald, ik heb dus weer nieuwe verse voorraad voor de liefhebbers. De grote rui gaat straks beginnen, de weerstand neemt af……….
Zaterdag meer.....................

Gisteravond 15 jonge duiven ingekorfd, in de club waren er aanzienlijk minder duiven. Toch hebben we nog 'n dikke 90  prijsduiven.
OP dit moment is het zaterdag 10.30 uur. In Noord- Holland trekt de bewolking langzaam open en toch is het ook hier nog niet echt goed. Zuid-Holland en Brabant nog zwaar bewolkt. In Arras is het weer absoluut onvoldoende en nemen we om 1100 uur nog weer eens contact op. In de loop van de middag komt er weer zware bewolking met regen uit Frankrijk opzetten. Deze zal voornamelijk over midden en oost Belgie trekken. Na 13.00 uur trekt het volgens de modellen snel richting het oosten weg. Hierna zal het toch snel moeten beteren /opentrekken en wie weet is dat op onze vluchtlijn al eerder.
Voor de zondag ziet het er prima uit en je ziet we denken er al over na. Rond 12.00 uur zal de beslissing wel vallen of we nog 'n kans zien en anders.............overstaan.

Zaterdag 13.00 uur opnieuw motregen in Arras. De Engelse duiven zijn ook niet al te goed vertrokken uit Arras en met 'n verwachte vliegduur van 4 uur, nemen we geen risico.
We stellen de vlucht uit naar zondag!
Gelukkig is het niet al te warm dus de duifjes zitten niet echt af te zien . Ze krijgen voor het eerst voer in de mand en we hebben geadviseerd het voer in 2 beurten te geven en de watergoten goed door te laten lopen. (ze krijgen het nieuwe voer).
Tot morgen....


Arras, de zondag editie. 7.15 uur

Na ons besluit gisteren om te blijven overstaan, ben ik de ‘boel’ toch ’n beetje blijven volgen. Afdeling 5 zag er even over tweeën ook geen heil meer in, ook daar kwam de verbetering niet of te laat. Afdeling 12 had inmiddels wel gelost en de duiven zijn uiteindelijk toch  goed naar huis gekomen. DE eerste duiven kwamen heel  onregelmatig door met minuten verschil, hierna kwamen ze ’n stuk beter. We moeten wel in het achterhoofd houden dat het gem. 160 km is voor de kuststrook, dus je kan het niet 1 op 1 vergelijken.  Gedane zaken nemen geen keer dus we gaan kijken of we er vandaag ’n mooie vlucht van kunnen maken.

De omstandigheden zijn prima voor vandaag. Afdeling 5 was er als de kippen bij om te vertellen dat ze om 7.30 los gaan. Dus voor ze uit of na 8.00 uur.  Nu waren de omstandigheden om 6.45 uur nog bewolkt, plus er staan ook nog Belgen die los willen. Ondertussen begrepen dat Grimbergen en omgeving allemaal rond 7.30 uur los gaan. De Belgen willen graag om 7.45 en 8.00 uur. Om 7.30 uur er uit gaan vinden we te vroeg en daarom nemen wij de optie 8.30 uur.

De duifjes worden nog ’n laatste maal van vers water voorzien, de deuren worden nog ’n keer nagelopen en ik heb  inmiddels begrepen dat de filmploeg ook weer gearriveerd is. Hopelijk kunnen ze  mooie opnamen maken en krijgen wij ’n mooie vlucht.

Het is inmiddels 8.45 uur en de duiven zijn nog niet los!  Even 8.00 uur begon het te miezeren en de Belgische duiven hadden om 7.45/8.00 uur een moeizaam vertrek. Wij hier in Heemskerk kregen ook vanaf 8.15 uur plotseling 'n bui en nu 9.00 uur is het nog niet gestopt. In Arras is het gewoon wachten tot het moment dat het opentrekt er is niets aan te doen. De sateliet beelden geven tot 8.30 nog de nodige bewolking aan om en rond Arras. Hopelijk verschijnt er niet opnieuw uit het niets opeens weer regenbuitjes.  Het verzoek van Afdeling 5 toch wat later te lossen dan 8.30 uur wordt op deze manier ingewilligd. Ze waren bang dat ondanks het uur verschil onze duiven in de staart kwamen etc.... Zij kwamen vorige week ook ons tegemoet door 5 minuten na ons te lossen.

We zijn los om 9.00 uur en we hoorde de filmploeg roepen.....pracht lossing!

Succes en later meer……………   

13.00 uur
De duiven zijn iets minder snel naar huis gekomen dan ik zelf verwacht had. Mooie vlucht en de duiven zien er prima uit! Zelf mis ik er nog 1.
De snelste in Heemskerk is van Sam de Jong 11.55.26. De 2e Simon Durge op 56, 3e Gerrit de Boer 57 en 4e Piet van Vuuren ook op 57. We slaan in Heemskerk pas om 20.30 uur uit!! Maar met deze tijden heeft men 'n idee, hoe vroeg of laat Heemskerk pakt.
Vanmorgen belde Jan Kaman nog op om te vertellen dat er 'n filmpje van de lossing was gemaakt en complementeerde ons met de fraaie lossing. Indien het filmpje gelukt is zal ik het plaatsen.


http://www.youtube.com/watch?v=bfUNypMUsDc&feature=player_embedded

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten