donderdag 5 juli 2012

lossingsplaatsen problematiek

Onderstaand bericht communiseerde Afdeling 5, vandaag 5 juli, naar zijn leden. Wij, afdeling 6, zitten in het zelfde schuitje. Komende week vliegen we;  jonge duiven in Nijvel, oude duiven Chimay


Tekst van de website Afdeling 5

De losplaatsenproblematiek in België is een niet te ontwarren knoop geworden. Ik begrijp de liefhebbers die graag wat korter willen spelen dan Nijvel maar ik weet echt geen andere oplossing. We hebben als Zuid-Holland slechts een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vervangende losplaatsen zijn er niet. Ik zal de problemen opsommen van ‘onze” losplaatsen. Meer is nog steeds geschikt als losplaats. We zien daar wel afdelingen uit het oosten van het land terecht komen. De volgende is St. Job in’t Goor. Deze losplaats is absoluut ongeschikt. De wagens staan ten hoogste 25 meter van de snelweg af. Het wachten is op grote ongelukken als daar 30.000 duiven los gaan. Nieuw dit jaar was Dendermonde. Helaas is die plek alleen geschikt op doordeweekse dagen. Het terrein is namelijk ook het vrij parkeren gebied voor de winkels in de stad. Op zaterdag is het onbruikbaar voor de duiven. Komen we aan Duffel. Meestal geen probleem maar dit weekend en volgende week staat daar de kermis. Strombeek is door de eigenaar, Expo Centre, gesloten. De eigenaar heeft het hele terrein afgesloten omdat de kosten van de bewaking te hoog werden. De NPO of losplaatsen commissie zou een poging ondernemen om tot overeenstemming met de eigenaar te komen maar van dat overleg is niets meer van vernomen. Als alternatief voor Strombeek werd Grimbergen aangewezen. Kon heel Nederland tegelijk staan op Strombeek, op Grimbergen passen slechts 4 opleggers. Oudenaarde is qua afstand een alternatief voor Strombeek. Maar ook Oudenaarde is alleen beschikbaar op doordeweekse dagen. Bovendien kan daar slechts een deel van de afdeling staan want het is niet al te groot. Dat valt dus ook af. Pommeroeul is verkocht door de KBDB. Het terrein is afgesloten en een alternatief is aangewezen. Deze nieuwe losplaats Quivrain is veel kleiner dan Pommeroeul en bovendien gekaapt door een groep zigeuners. Niemand lijkt te weten hoe die er weer af te krijgen. Dan blijft Nijvel en De Lar (Menen) nog over voor ons. Voor deze situatie is al in het najaar van 2011 gewaarschuwd op de ALV van de NPO. Helaas zijn er geen nieuwe plekken bij gekomen.

Het is dus geen onwil van bestuur of vervoersgroep dat we niet naar een andere plek dan Nijvel gaan. Er is echt niets anders op een afstand van 125 tot 150 km hart afdeling op de lijst. Volgend weekend worden de problemen alleen nog maar groter. Dan mag er niet gelost worden in Frankrijk i.v.m. de Nationale feestdag. Heel Nederland staat dan met oude en jonge duiven in België. Als westelijke afdeling in Nederland blijft ons geen andere optie dan De lar. We kunnen vluchtprogramma’s samenstellen in de winter, we kunnen ons daar echt niet aan houden want we kunnen nu geen kant op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten